VELIKI BRAT

Nadzor nad građanima veći nego nad teroristima

Nadzorna kamera

Nadzorna kamera

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

U svojoj zajedničkoj knjizi, poznati pisci Ilija Trojanov i Juli Zeh, upozoravaju Nijemce da olako zaboravljaju i prepuštaju svoja prava državi koja ih sve više kontrolira i nadgleda

'Jedina opasnost koja dolazi od terorizma je način kako naše društvo na njega reagira', piše Ilija Trojanov i pri tome zapravo uopće ne misli na to da nam od terorizma ne prijeti nikakva opasnost, već da u njemačkom društvu na pojedinca vrebaju puno veće katastrofe, prenosi Deutsche Welle.
'A najveća je u tome', kaže ovaj pisac, 'da se prema njima odnosimo kao da ih nema, da ih toleriramo ili što je najgore - uopće ne smatramo kao opasnost.' Trojanov time zapravo samo potvrđuje poznatu činjenicu da poruke straha koje prenosi terorizam, djeluju samo ako postoje i oni koji su ih spremni i prihvatiti.

Zašto onda, ako je to opće poznato, svi, a prije svega država, padaju u zamku takvih poruka?

Na ovo pitanje Trojanov i Zeh daju vrlo jednostavan odgovor: zato što državi širenje straha među njezinim građanima odgovara, da bi imala opravdanje da ih sve više nadgleda i kontrolira. U tom smislu, u knjizi 'Napad na slobodu', autori navode primjere pooštravanja raznih zakona koji jamče sigurnost građana, izglasanih i nastalih nakon 11. rujna 2001. No ono što ovu dvojici autora na neki način zapravo najviše brine činjenica je da većina Nijemaca još uvijek gotovo u potpunosti olako shvaća 'metode nadgledanja', kao što je to primjerice sakupljanje podataka. Kako kaže Trojanov: 'Prosječni građanin ne reagira, jer je uvjeren da nema što sakriti i pri tome zaboravlja da je jedno od njegovih osnovnih ljudskih prava - pravo na slobodu, a time i na zaštitu privatnosti.' Osim toga, dodaje autor, osoba koja nema što sakriti, u svojoj osnovi više nije slobodna.

Iako je većina zakona u pogledu zaštite privatnosti izglasana nakon 11. rujna 2001, a ustavni je sud isto tako kasnije postavio jasnije granice pojedinim državnim organima koji više nisu imali ovlasti i dozvolu činiti ono što su zapravo možda namjeravali, autori knjige upozoravaju kako država unatoč tome još uvijek u velikoj mjeri ima slobodne ruke kada je u pitanju sakupljanje podataka. Država, prema mišljenju Trojanova i Zeh, građane prati i nadzire više nego teroriste i kriminalce i, što je prema njima još znatno gore - građani se ne znaju od toga obraniti, za razliku od spomenutih skupina. Samim time, oni situaciju kakva je sada, ocjenjuju 'težom nego u Orwellovoj '1984.'' i pozivaju na akciju. 'Ako ne sada, uskoro će biti prekasno!' ističu autori.

No hoće li njihov poziv naići na odaziv? Juli Zeh po tome pitanju vrlo je optimistična: 'Slično je bilo u početku i kada se radilo o zaštiti okoliša. Prvo se osobe koje su se ovom temom bavile nazivalo čudacima, no danas problematika klimatskih promjena pripada mainstreamu.' Tako će za koju godinu, uvjerena je Zeh, biti i s temom zaštite i sakupljanja podataka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi