OTVORENO O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI

Nadbiskup Puljić: Oni koji prihvate krive nauke sami se isključuju iz Crkve

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.03.2018 23:23
  • Objavljeno 22.03.2018 u 23:18
Želimir Puljić

Želimir Puljić

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije u emisiji HTV-a Otvoreno na temu Istanbulske konvencije kazao je kako se oni koji prihvate 'krive nauke sami isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava'. Dodao je da biskupi nisu razmatrali uskraćivanje sakramenata onim političarima koji su vjernici

Nadbiskup Puljić kazao je da Papa smatra, kako je jednom izjavio, da je rodna ideologija 'jedna nova kolonizacija'. Spomenuo je i da ona udara u temelje obitelji jer ne razmatra ih kao muško i žensko nego se uvode različite vrste rodova, kaže nadbiskup Puljić. Otkrio je da Sveta Stolica priprema također dokument o rodnoj ideologiji i Istanbulskoj konvenciji u vezi odgoja i obrazovanja, to će učiniti kongregacija za odgoj.

Kongregacija za nauk vjere će se osvrnuti na antropološki vid koji je u pozadini rodne ideologije, javlja hrt.hr.

U medijima se počelo nagađati da oni političari koji glasuju za Istanbulsku konvenciju neće moći pristupiti nekim sakramentima, poput onoga svete pričesti. Nadbiskup Puljić kaže da to nisu razmatrali. 'Ali jasno je da se očekuje da vjernici koji drže do Crkve i do njezinoga nauka trebaju pratiti što Crkva naučava, što Papa propovijeda, što biskupi naučavaju i određuju i očekuje se da vjernici slušaju ono što biskupi govore', rekao je nadbiskup Puljić, dodavši da 'se oni koji prihvate krive nauke (što se tiče rodne ideologije, pojasnio je, op.a.), sami isključuju i odstupaju od onoga što Crkva naučava'.

  • +5
  • +2

Ratifikacija Istanbulske konvencije na sjednici Vlade 22. ožujka

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, istaknula je da se Vlada za interpretativnu izjavu odlučila kako bi otklonila određene strahove u vezi Istanbulske konvencije. Rekla je i da Hrvatska nije jedina država koja ima interpretativnu izjavu uz ovu konvenciju. Konvencija će, kada se potvrdi, biti dio našeg unutarnjeg pravnog sustava, a Ustav RH je nadređen konvenciji.

Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a na pitanje zašto nisu ratificirali Istanbulsku konvenciju, odnosno poslali je u Sabor dok su bili na vlasti, Bauk je odgovorio: 'To mogu odgovoriti kolege koji su u Vladu obnašali dužnost u tim resorima'.

Ako Istanbulska konvencija prođe ratifikaciju, sljedeći logični korak je referendum, kazala je Kristina Pavlović, koordinatorica Građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj konvenciji' .

Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade Solidarna istaknula je da rod već postoji u hrvatskom zakonodavstvu kao pojam koji opisuje kulturnu, društvenu i duhovnu dimenzijuljudskog bića u odnosu na našu spolnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!