BISKUPI NA OKUPU

Nadbiskup Devčić: Pitajte Bozanića je li se svrstao

12.11.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Apeliramo na sve političare kojima je narod dao povjerenje da postupaju odgovorno kako bi se što prije formirala stabilna vlast u Hrvatskoj, jer bi svako odlaganje dovelo bi do pogoršanja teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, poručio je u četvrtak član Hrvatske biskupske konferencije (HBK) riječki nadbiskup Ivan Devčić

Biskupi, koji su se okupili u Zagrebu na 51. zasjedanju HBK-a, smatraju kako bi bilo najbolje da se ustroji stabilna vlast koja će, s obzirom na situaciju u društvu, što prije početi s radom jer, što se više oteže to problemi stoje neriješeni.

Na pitanje je li susret kardinala Josipa Bozanića s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom značio izravnu potporu Crkve toj stranci za formiranje nove Vlade, Devčić je rekao kako to ne znači političko svrstavanje Bozanića.

'Koliko je meni poznato, kardinal mjesec dana prije izbora nije primao nikoga od političara, a kad su izbori prošli smatra da to ne može ništa utjecati. To što je primio predsjednika HDZ-a ne znači da se svrstao na ovu ili onu stranu, ali to bi bilo najbolje pitati njega', kazao je Devčić.

'Ono što jedan biskup kaže u svojoj odgovornosti to je njegova odgovornost, a kad se radi o drugim ili svim biskupima to je uvijek HBK. Ponekad se nekim biskupima daje prevelik teret da zastupaju Crkvu u Hrvatskoj, a to redovito nije tako, Kada nastupa netko iz mandata HBK-a, onda je to Crkva u Hrvatskoj', dodao je požeški biskup Antun Škvorčević

Rekli su kako nikome iz HKB-a nije poznato da se radio bilo kakav pritisak na Most da koalira s HDZ-om. 'Osim da je kardinal primio predsjednika HDZ-a, nikakvih drugih saznanja nemamo', odgovorio je Devčić.

Škvorčević pritom naglašava da biskupi polaze od autonomije političkog djelovanja i ne miješaju se u pitanja koja će stranka nakon izbora s kojom ići u koaliciju.

Ipak, neki Crkvu u takvim prigodama žele ušutkati, no ona ne može biti ravnodušna oko pitanja svojih polazišta, a to su kroz stoljeća provjerene vrijednosti koje se tiču čovjeka, braka i obitelji.


Jedna od tema na zasjedanju HBK-a bila je radna skupina koju na zahtjev Srpske pravoslavne crkve osniva Papa Franjo, a razmatrat će dijelove životnog puta kardinala Alojzija Stepinca, prije konačne odluke o njegovoj kanonizaciji.

Biskupi drže kako će to biti prilika da se istina o Stepincu čuje jasnije i na višoj razini, te poručuju da će HKB biti na rasplaganju Papi u svemu što će biti potrebno da bi se SPC-u objasnila pojedina pitanja iz Stepinčeva života i djelovanja.

'To je prilika da se spriječe novi napadi i podmetanja u odnosu na svijetli lik našega Blaženika. Mi biskupi znamo da blaženog Alojzija ne treba posebno braniti jer to čini svetost njegova života, ali na nama je da učinimo sve da ta svjetlost zasja jače i da se uklone sve poteškoće koje opterećuju odnose među crkvama i narodima', rekao je Devčić.