KOSOR PRIPRIJETILA SINDIKATIMA

'Nadam se da nećemo dirati druga prava'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2010 14:58
  • Objavljeno 05.06.2010 u 13:59
Kosor Sarajevo

Kosor Sarajevo

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor potvrdila je danas da vlada želi nastaviti dijalog sa sindikalnim udrugama o Zakonu o radu te ih je pozvala da u tome sudjeluju

"Pozvala sam sindikate (na dijalog) i pozivam ih i dalje", izjavila je Kosor novinarima u Sarajevu gdje je boravila u radnom posjetu.

Istaknula je kako je Gospodarsko-socijalno vijeće najbolje mjesto za razgovore o izmjenama tog zakona te da je spremna još jednom obrazložiti što su razlozi za predložene izmjene Zakona o radu.

"Predloženim izmjenama Zakona o radu ne ukida se kolektivno pregovaranje, ne ukidaju se kolektivni ugovori. Dapače, samo se osnažuju ugovorne strane, dakle socijalni partneri, na pregovaranje u novim uvjetima", kazala je Kosor komentirajući najave sindikata da planiraju prikupljati potpise za referendum o Zakonu o radu.

Podsjetila je da je vlada predlagala sindikatima sporazum o socijalnom partnerstvu "u novim okolnostima krize".

"Kontinuirano smo na to pozivali i predlagali da svaka strana, i sindikati i poslodavci i vlada u taj sporazum unesu ono što oni misle da je najvažnije i što se može provesti u vremenima krize", kazala je Kosor dodajući kako nije isto pregovarati o kolektivnom ugovoru i pravima koja iz njega proistječu "u vremenima kada vam BDP raste šest posto i kada pada šest posto".

"Prema tome, moramo se prilagoditi okolnostima i ja još jedanput pozivam sindikate na razgovor i na dogovor", izjavila je Kosor.

Zaključila je kako se sada pregovara o pitanjima poput božićnice, dara za djecu i regresa te istaknula kako se nada da s obzirom na okolnosti neće trebati razgovarati "i o pravima druge vrste" te da stoga svatko treba preuzeti svoj dio tereta i odgovornosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi