VESNA PUSIĆ

'Nadam se da ćemo pitanje viza riješiti razgovorima sa SAD-om'

06.02.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Hrvatska se nada da će se pitanje viza za Sjedinjene Države riješiti bilateralnim razgovorima s Washingtonom, rekla je u četvrtak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

Europska komisija u srijedu je zatražila od SAD-a da u roku od šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i upozorila da bi EU mogao uvesti vize za američke diplomate ne riješi li se taj problem.

'To je odluka koja je već duže na snazi u europskim okvirima, a predviđa mogućnost da zemlje EU-a uvedu vize za američke državljane ako SAD zadrži vize za neke članice EU-a. Mi već dugo razgovaramo s Amerikancima o bilateralnom rješavanju problema i nadam se da ćemo ga na taj način riješiti', rekla je Pusić poslije sjednice vlade.

Po njezinim riječima, hrvatski su problem tražitelji viza koji ne žive u Hrvatskoj, a imaju hrvatsko državljanstvo. 'Jedina prepreka u ovome trenutku jest broj odbijenih viza, iako se u većini slučajeva radi o državljanima Hrvatske koji žive negdje drugdje', rekla je hrvatska ministrica i dodala kako se nada kako će se to pitanje riješiti bilateralno, a ne aktiviranjem europske odluke.

'Nadam se da ćemo to riješiti bilateralno i da se neće ići u taj postupak. Ako se ne riješi u dogledno vrijeme, postoji i ta mogućnost, ali nadam se da ćemo to uspjeti riješiti bilateralno', kaže Pusić.