GDJE JE KARTICA?

Nada Čavlović Smiljanec zaboravila prijaviti imovinu!

21.06.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je krajem travnja dala ostavku na mjesto šefice Porezne uprave, a 16. svibnja aktivirala saborski mandat, Nada Čavlović Smiljanec još uvijek Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa nije predala imovinsku karticu, odnosno poslala izvještaj o stanju imovine. Potvrdili su nam to i u Povjerenstvu, no protiv Nade Čavlović Smiljanec još nisu reagirali

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa svaki dužnosnik odlaskom s dužnosti u roku od 30 dana mora predati izvještaj o stanju imovine, tzv. imovinsku karticu, a ista stvari vrijedi i s dolaskom na dužnost, gdje dužnosnik u roku od 30 dana od početka obavljanja funkcije mora prijaviti stanje imovine.

Nada Čavlović Smiljanec tako je trebala dva puta predati imovinsku karticu. Jednom kada je odlazila s dužnosti šefice Porezne uprave, što je bilo 30. travnja kada je dala ostavku, dok je drugu trebala predati aktiviranjem saborskog mandata, što je službeno napravila 16. svibnja. U oba slučaja Čavlović smiljanec imala je rok od 30 dana, no kako doznajemo u Povjerenstvu za sukob interesa, njena imovinska kartica još uvijek nije došla.

U Povjerenstvu zasada još nisu reagirali jer ostavljaju mogućnost da je karticu poslala poštom, a da ona zbog vikenda i praznika još nije došla do njih. No da su se dvije kartice 'pogubile' do adrese Povjerenstva za sukob interesa, teško je povjerovati, pa smo zbog toga pokušali doći i do Nade Čavlović Smiljanec, međutim njen mobitel bio je nedostupan.

Ako se do početka sljedećeg tjedna Čavlović ne oglasi, Povjerenstvo će morati reagirati. Prema zakonu, Povjerenstvo će prvo pismenim putem upozoriti Nadu Čavlović Smiljanec da nije predala imovinsku karticu, a to će morati napraviti u roku od 15 dana od dobivanja pisma iz Povjerenstva. Ukoliko se pak ogluši i na to, Povjerenstvo će protiv nje pokrenuti postupak, a tada joj prijeti obustava isplate dijela neto plaće, i to u iznosu od 2.000 do 40.000 kuna, ovisno o težini kršenja zakona. Uz to, svoju odluku o kažnjavanju Povjerenstvo će i objaviti javno u dnevnim novinama.

Međutim, iako bivša šefica Porezne uprave dosad nije na vrijeme predala imovinsku karticu, sukladno zakonu stanje imovine popisala je kada je stupila na dužnost u Ministarstvu financija, pa se donekle zna što sve posjeduje.

Kako pokazuje kartica s početka 2012. Nada Čavlović Smiljanec može se pohvaliti nekretninama. Naime, kako je napisala početkom 2012, zajedno sa suprugom vlasnica je stana u Virovitici, površine 100 m2, a njegovu vrijednost tada je procijenila je na 703.000 kuna. Međutim, zanimljivo je kako je samo dvije godine kasnije Čavlović Smiljanec izmijenila karticu. Stan sada glasi samo na nju, a time je i 'pala' vrijednost stana, kojeg sad procjenjuje na duplo manje, odnosno na 350.000 kuna.

Bivša šefica Porezne uprave suvlasnica je i građevinskog zemljišta od 720 kvadrata na području Virovitice. Osim toga, Čavlović Smiljanec naslijedila je kuću od 80 m2 u Kuriji, vrijednu 111.000 kuna, te poljoprivredno zemljište kod Virovitice, veće od 40.000 kvadrata.

U svojoj imovinskoj kartici na početku mandata Čavlović Smiljanec navela je da u vlasništvu ima i Mercedes E-270 CDI iz 2004. Što se pak tiče zaduženja, Nada Čavlović Smiljanec 2013. digla je dva kredita, jedan u Slatinskoj banci u iznosu od 40.000 eura te u Imex banci 100.000 kuna.