DOKTOR SMRT

Nacistički zločinac Aribert Heim umro 1992.

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 13:07
  • Objavljeno 05.02.2009 u 09:00
Aribert Heim

Aribert Heim

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca Aribert Heim, kojega su logoraši iz koncentracijskog logora Mauthausena zvali "Doktor Smrt", a trag mu je zameten prije pola stoljeća, umro je 1992. u Egiptu, izvijestila je u srijedu navečer njemačka televizija ZDF

Njemačka tv-mreža je, pozivajući se na izjavu Heimova sina te na izjave njegovih prijatelja i poznanika iz Egipta, izvijestila kako je Heim umro do raka 1992., izvijestivši kako posjeduje i presliku njegove smrtovnice.

Tv-mreža prenosi kako se Heim u Egipat doselio u početku osamdesetih te da je umro 20. kolovoza 1992. "Da, moj je otac živio u Kairu", potvrdio je za ZDF Ruediger Heim

Premda je 1945. uhićen, nakon čega su ga Amerikanci smjestili u logor za ratne zločince, pod sumnjivim je okolnostima pušten te je do 1962. radio kao ginekolog u austrijskom gradu Baden-Badenu

Pobjegao je od istrage austrijske policije te je otvorio ginekološku kliniku u Španjolskoj. Trag mu se poslije nazire u Južnoj Americi i u Egiptu. U Mathausenu je tijekom Drugoga svjetskog rata mučio i ubijao zatvorenike. Operirao je i amputirao bez anestetika te je svojim žrtvama davao injekcije benzina, vode i otrova izravno u srce.

Dugo je bio drugi na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca, iza Aloisa Brunnera, glavnoga pomoćnika Adolfa Eichmanna.

Iz uprave televizije ZDF-a tvrde da su istragu proveli u suradnji s New York Timesom te da je Heim pod lažnim imenom - Tarik Farid Husein - živio u Egiptu gdje je prešao na islam.

Direktor Centra "Simona Wiesenthala" Ephraim Zuroff novinarima je rekao kako još nije vidio nikakve dokumente, no da mu se čini kako je mogućnost da je Heim prije 16 godina umro u Kairu velika. Istaknuo je da taj podatak trebaju provjeriti i stručnjaci.

Utvrdi li se da je vijest istinita, "njemačka će policija morati provesti vrlo opsežnu istragu, jer će morati sudski goniti sve one koji su pomogli Heimu da umakne od pravde", rekao je Zuroff.

Istaknuo je da je Ruediger Heim već bio izjavio kako je nakon očeva nestanka 1962. s njim "kontaktirao" samo dva puta - to su bila dva očeva pisma pronađena u obiteljskome poštanskom sandučiću. Heim mlađi je također nekoliko puta do danas izjavio kako nema nikakvu obavijest o tomu je li mu otac živ ili je mrtav.

"Znači, Ruediger je cijelo vrijeme lagao. Ili laže sada ili je lagao prije, pa se sve što kaže mora uzeti s određenom dozom sumnje. Treba pripaziti i na još jednu stvar - na tijelo. Nema groba, nema tijela, nema testa DNA", rekao je Zuroff.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi