Bajram Begaj

Načelnik glavnog stožera albanskih oružanih snaga izabran za predsjednika

04.06.2022 u 21:25

Bionic
Reading

Načelnik glavnog stožera albanskih oružanih snaga Bajram Begaj izabran je u subotu za predsjednika te balkanske zemlje, članice NATO-a, glasanjem u parlamentu, javlja agencija France Presse

U zemlji u kojoj vlada drži poluge vlasti, predsjednička dužnost je uglavnom protokolarna, ali predsjednik ima važnu ulogu u pravosuđu - imenuje tri od devet članova Ustavnog suda - i vrhovni je zapovjednik oružanih snaga.

Generala Begaja (55) predložila je socijalistička većina premijera Edija Rame. Izabran je u četvrtom krugu glasanja, za što je bila potrebna apsolutna većina, nakon tri neuspješna kruga u kojima je bila potrebna kvalificirana većina od 84 glasa u parlamentu sa 140 zastupnika.

Za njegovu je kandidaturu glasalo 78 zastupnika.

Begaj će naslijediti Ilira Metu, žestokog kritičara vlade koji 24. srpnja odlazi s dužnosti. Mandat Bajrama Begaja trajat će pet godina.

Begaj je diplomirao medicinu, 1998. je postao djelatni vojni časnik i obnašao je različite visoke dužnosti u albanskoj vojsci. Od srpnja 2020. je načelnik glavnog vojnog stožera.

Prije glasanja u parlamentu morao je iz proceduralnih razloga dati ostavku na sve vojne dužnosti.

Albanija, članica NATO-a od 2009., nada se da će ove godine početi pristupne pregovore s Europskom unijom.