službeni posjet

Banožić u Albaniji: Situacija pokazala kako je pridruživanje euroatlantskim integracijama od vitalne važnosti za zemlje Jugoistočne Europe

05.04.2022 u 19:15

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić dao je podršku Albaniji na njezinom putu prema Europskoj uniji tijekom službenog posjeta toj zemlji, priopćio je u utorak MORH

Banožić boravi u dvodnevnom službenom posjetu Albaniji, a s albanskim kolegom razgovarao je u utorak o aktualnoj sigurnosnoj situaciji, stanju u Ukrajini, jačanju obrambene suradnje Zagreba i Tirane.

"Trenutačna situacija još je jednom pokazala kako je pridruživanje euroatlantskim integracijama od vitalne važnosti za zemlje Jugoistočne Europe. Stoga podržavamo Albaniju na putu pridruživanja u Europsku uniju", rekao je Banožić, navodi se u priopćenju.

Albanski ministar obrane Niko Peleshi zahvalio je Hrvatskoj na podršci koju pruža Albaniji prema članstvu u Uniji.

Peleshi i Banožić izrazili su spremnost za produbljivanje obrambene suradnje, a na početku sastanka ministri su se osvrnuli na 13. godišnjicu članstva Hrvatske i Albanije u NATO-u, dodaje se u priopćenju.

"Na putu prema punopravnom članstvu u Savezu dijelili smo izazove. Danas, kao pouzdane članice, potvrđujemo koliko je savezništvo važno, posebice u sigurnosnim izazovima kojima svjedoči cijela Europa, ali i svijet", istaknuo je hrvatski ministar.