ŠTO SE DOGAĐA U KLJUČNOJ BAZI NATO-A

Načelnik američkog stožera stigao u inspekciju gulenističke baze

01.08.2016 u 15:10

Bionic
Reading

Američki general Joseph Dunford, načelnik Združenog stožera vojske, što je najviša vojna dužnost u SAD-u, stigao je danas u NATO-ovu zračnu bazu Incirlik u Turskoj gdje će se sastati s turskim vojnim dužnosnicima nakon što je jučer turska vojska i policija blokirala tu bazu zbog sumnje da se u njoj nalaze prevratnici

Baza Incirlik, inače, ključna je NATO-ova baza odakle polijeću zrakoplovi koji sudjeluju u zračnim napadima na postrojbe tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, a prema navodima turskih vlasti, upravo je ta baza bila zapovjedno-logističko središte pučista.

U Incirliku je, podsjetimo, nakon neuspjelog puča uhićen general Bekir Ercan Van kojeg su vlasti označile kao vojnog vođu državnog udara, a pojedini turski mediji navodili su kako su u puč umiješane i Sjedinjene Države, što je general Dunford oštro opovrgnuo prošlog tjedna.

Bazu Incirlik jučer je blokiralo gotovo 7.000 turskih vojnika i policajaca. Turski su mediji nakon blokade baze izvještavali o tome kako je vojska s policijom upala u bazu zbog novog pokušaja državnog prevrata, no turski ministar europskih poslova Omer Celik to je opovrgnuo navodeći kako se radi tek o 'sigurnosnoj inspekciji, a ne o pokušaju puča gulenista'.

Valja napomenuti kako se u Incirliku nalazi gotovo 90 američkih nuklearnih bojevih glava koje su ostale u skladištima nakon što su američki vojnici nakon pokušaja puča iz sigurnosnih razloga napustili bazu na preporuku američkog ministarstva obrane.