velika akcija

Nabavlja se oprema: MUP će ilegalnim migrantima uzimati otiske prstiju, slikati ih i mjeriti visinu i težinu

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 07:12
  • Objavljeno 29.07.2020 u 07:12
Migranti kod Bihaća - ilustracija

Migranti kod Bihaća - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Ministarstvo unutarnjih poslova namjerava nabaviti opremu za registraciju ilegalnih migranata koje granična policija vraća u zemlje iz kojih su stigli. Nezakonitim migrantima uzimat će otiske prstiju, fotografirati ih te im mjeriti visinu i težinu. Ta oprema naime uključuje prijenosne radne stanice za uzimanje otisaka prstiju, plošne skenere, fotoaparate i fotoopremu te mehaničke vage s visinomjerom

MUP je pokrenuo postupak prethodnog savjetovanja s gospodarskim subjektima zainteresiranima za nabavu čija je procijenjena vrijednost 1,49 milijuna kuna bez PDV-a. Po završetku tog savjetovanja, Ministarstvo će objaviti otvoreni postupak javne nabave opreme za registraciju nezakonitih migranata u postupku povrata, javlja Večernji.

Simboli EU MUP će tako nabaviti devet prijenosnih radnih stanica za uzimanje otisaka prstiju, a procijenjena vrijednost za taj dio nabave je 873.000 kuna bez PDV-a. Za kupnju 39 plošnih skenera predviđen je iznos od 90.090 kuna bez PDV-a, a za isto toliko fotoaparata s opremom 374.400 kuna bez PDV-a. Za nabavu 39 mehaničkih vaga s visinomjerom predviđeno je 156.000 kuna bez PDV-a.

Migranti najčešće nezakonito prelaze granicu bez ikakvih osobnih dokumenata ili s lažnim putovnicama, i to upravo stoga kako ni na koji način ne bi mogli biti evidentirani. Hrvatska granična policija, prema službenim podacima MUP-a, u nezakonitom prelasku granice uhvatila je lani 20.278 osoba dok je godinu prije u tom naumu spriječila 8207 migranata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!