afera planinska

Sanader ostaje u Remetincu: Odbijena žalba obrane, Sloković i Prodanović najavili novu bitku

17.05.2019 u 12:17

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbilo prijedlog obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da ga puste iz istražnog zatvora gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud, početkom travnja, povisio kaznu u aferi Planinska

Kao glavni argument za puštanje iz istražnog zatvora obrana je navela da Sanader nije dobio obrazloženu odluku temeljem koje je zatvoren.

'Izvanraspravno vijeće odbacilo je naš prijedlog za ukidanje istražnog zatvora jer smatraju da o njemu ne mogu odlučivati. Međutim, problem je ono što se ustalilo kao sudska praksa da se presude višeg suda, u ovom slučaju Vrhovnog suda, ne objavljuju. Time što nema javne objave, odluke bi se trebale moći pobijati', kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Ustvrdila je da je riječ o potpuno krivoj praksa, kojom su povrijeđena Sanaderova prava, zbog čega je najavila i ustavnu tužbu.

Na pitanje misle li da će na Ustavnom sudu imati više sreće odvjetnik Ćedo Prodanović je kazao da to nije stvar sreće već 'pravno pitanje'.

  • +11
Jadranka Sloković i Čedo Prodanović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

'Suština našeg prijedloga se zasnivala na tome da smo tvrdili da nemamo dokaz da je presuda pravomoćna, jer ga nismo dobili. Postoji javni pogovor, a ako nije pravomoćna postoji mogućnost da se obratite Županijskom sudu za ukidanje pritvora jer je to moguće do pravomoćnosti. Županijski sud je stanovišta da, s obzirom na uvriježenu praksu Vrhovnog suda da se takve stvari usmeno rješavaju, a tek onda pismeno, nemamo formalne pretpostavke da se njima obratimo', kazao je Prodanović.

Na pitanje je li u ovom slučaju problem samo sudska praksa ili i zakonska rješenja Sloković je kazala da nam 'zakon nije savršen, ali je još veći problem što se ustalila pogrešna sudska praksa'. 'To je presedan. Trenutno u zatvoru ne znaju koji je pravni status gospodina Sanadera', ustvrdila je odvjetnica.

  • +42
Ivo Sanader, od Kozarčeve do Remetinca Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. travnja. Vrhovni sud je ranije istog dana završio trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina, no to će službeno biti poznato tek kada pravomoćna odluka Vrhovnog suda bude napisana i dostavljena strankama u postupku.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke.

Prije preprate u Remetinec, Sanader je izjavio kako je riječ o ''predstavi za javnost i politički motiviranom progonu', a njegova obrana prigovorila je što su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija prije nego što su bilo što dobili napismeno.