CRNA STATISTIKA

Na željezničkim prijelazima godišnje pogine 10 ljudi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.02.2009 15:49
  • Objavljeno 12.02.2009 u 15:48
vlak nesreća

vlak nesreća

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Predstavljajući 'Analizu stanja sigurnosti prometa na željezničko-cestovnim prijelazima u Republici Hrvatskoj' savjetnik u HAK-u Georg-Davor Lisicin kazao je da se u Hrvatskoj na 1542 željezničko-cestovna prijelaza događa u prosjeku pet do sedam izvanrednih događaja mjesečno, uglavnom s najtežim posljedicama

Iznoseći podatke o naletima vlaka na osobno vozilo na željezničko-cestovnim prijelazima u razdoblju od 2001.- 2007. godine istaknuo je da je u tom razdoblju u prosjeku godišnje ginulo deset osoba, 14 ih je teško, a 30 lakše ozlijeđeno.

Ocjenjujući nezadovoljavajućim stanje sigurnosti prometa na željezničko-cestovnim prijelazima u Hrvatskoj, Lisicin je kazao da prometne nesreće na tim mjestima čine 0,7 posto svih prometnih nesreća, a što predstavlja višestruko veću zastupljenost nego u zemljama EU gdje one iznose 0,01 posto svih prometnih nesreća.
Tijekom rasprave predstavnici MUP-a rekli su da trećina signalizacije na željezničko-cestovnim prijelazima nije ispravna, a većinom se radi o izbljedjelim i trošnim znakovima te nedovoljnoj preglednosti na željezničkim prijelazima.

Šefica korporativnih korporacija u HŽ-u Vlatka Škorić rekla je da je prošle godine devet ljudi poginulo u prometnim nesrećama na željezničkim prijelazima. Upozorila je na lošu prometnu kulturu u Hrvatskoj te na sve veći trend naleta vozila na spuštene polubranike. Dodala je da je HŽ u 2007. i 2008. dodatno osigurao 30 željezničkih prijelaza, a ove godine planira njih još trideset.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi