DISKRIMINIRANI SPOL

Na Zavodu za zapošljavanje u Splitu prijavljene 23 tisuće žena

27.12.2011 u 16:33

Bionic
Reading

U evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Splitu prijavljene su čak 23 tisuće žena! 'To je čitav jedan grad, primjerice Solin' – kazala je nova pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske istaknula je kako su žene kod nas podzastupljene.

'Sve institucije moraju raditi na tome da puno više žena bude u našoj politici', kazala je u Splitu Višnja Ljubičić

Naglasila je da joj pristižu pritužbe o kršenju ljudskih prava, uglavnom od žena. Najviše se odnose na rad i zapošljavanje. Druga je kategorija obiteljsko nasilje, a najteži oblik kršenja prava jest kršenje prava na život. Žene se pravobraniteljici javljaju sa strašnim pričama.

Nedovoljan je, istaknula je Višnja Ljubičić, postotak žena u hrvatskom parlamentu.

Zastupljene su sa samo 19,8 posto. Osim toga, žene su na kandidacijskim listama političkih stranaka stavljene na vrlo niska mjesta.

S obzirom na novi Zakon o ravnopravnosti spolova, pratit će se hoće li političke stranke u Hrvatskoj radije plaćati sankcije ili će žene stavljati na viša mjesta na svojim kandidacijskim listama.

Francuska, primjerice, objasnila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, radije plaća kaznene poene nego što žene pozicionira visoko.

'Nismo zadovoljni položajem žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji', upozorila je Ivanka Luetić-Boban, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u najvećoj hrvatskoj županiji. Naglašava da su 23 tisuće žena prijavljene na splitskom Zavodu za zapošljavanje, a to je čitav jedan grad, primjerice Solin. To je katastrofalan podatak.

Žene žele da se promijeni svijest o njihovu položaju, žele raditi. Žele se približiti skandinavskim zemljama po zastupljenosti u politici.