dokaz kvalitete

Na zagrebačkom Sveučilištu promovirano 18 doktora znanosti, niti jedan nije iz Hrvatske

14.12.2018 u 16:30

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu postalo je u petak bogatije za 18 novih doktora znanosti, riječ je o izvanrednoj svečanoj promociji posebnoj po činjenci da svi promovirani dolaze izvan Hrvatske - iz susjednih Bosne i Hercegovine i Slovenije te iz nekoliko drugih zemalja Europe i svijeta

Nove doktore znanosti promaknuo je u taj akademski stupanj rektor zagrebačkoga Sveučilišta Damir Boras u sveučilišnoj auli gdje im je čestitao na velikom postignuću istaknuvši kako je veliko zanimanje za doktorske studije na tom najvećem hrvatskom sveučilištu i potvrda njegove kvalitete.

Objasnio je da je izvanredna promocija priređena kako bi se doktorima znanosti, promoviranima na zagrebačkome Sveučilištu, izdale doktorske diplome jer, za razliku od Hrvatske gdje se, između dviju službenih promocija, priznaju izdane potvrde, u inozemstvu to nije tako već se traže isključivo diplome.

Boras je dodao da Sveučilište zato i priređuje izvanredne promocije da bi izišlo u susret svojim doktorandima kako oni ne bi bili spriječeni u nepredovanju u svojim zemljama jer nemaju diplome, a prva nova službena promocija doktora znanosti bit će tek u svibnju iduće godine.

18 novih doktora znanosti steklo doktorat na devet sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta

Novi doktori znanosti stekli su doktorat na devet sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta - Agronomskom, Arhitektonskom, Filozofskom, Kineziološkom, Medicinskom, Prehrambeno-biotehnološkom, Stomatološkom, Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) te Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB).

  • +19
Damir Boras svečano promovirao 18 novih doktora znanosti Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Na Agronomskome fakultetu doktorat stekao Jurica Primorac, na Arhitektonskome Lindihana Goxha, Senaida Halilović-Terzić i Nevena Predojević, na FER-u Boris Sučić, na FSB-u Ziad Boutanios, a na Filozofskome fakultetu Zvonko Benković, Borut Križ, Iva Rukavina Federico Tenca Montini i Veno Volenec.

Na Kineziološkome fakultetu doktorat su stekli Evangelos Chatzilelekas i Ivan Kvesić, na Medicinskome Nataša Črne Fureš, Merita Qorolli Meri i Labinot Shahini, na Prehrambeno-biotehnološkom Sk. Amir Hossain, a na Stomatološkome fakultetu Selma Porović.

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege, rektor Boras proglasio ih je doktorima znanosti. Promovirani kandidati prebacili su kićanku na akademskim kapama na desnu stranu i time simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Rektor je promoviranima uručio diplome, a oni su se upisali u knjigu doktora znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Boras: Sveučilište u Zagrebu je i po kvaliteti među 15 najboljih u Europi

Rektor je podsjetio da se svake godine na Sveučilištu u Zagrebu promovira između 500 do 550 novih doktora znanosti, dodavši kako je ove godine ta brojka nešto manja i promovirano je 489 novih doktora znanosti u svim granama znanosti, a po tome smo, istaknuo je Boras, 'oko tri puta jači od svih ostalih hrvatskih sveučilšta zajedno'.

Smatra kako to pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu vrlo jako u znanstvenome smislu, te da se to posebno vidi po doktorskim studijima koji, rekao je, ne privlače samo hrvatske građane nego i strance pa je tako sve više doktoranada iz Njemačke, Izraela i Italije.

To pak, ocijenio je, 'pokazuje da je Sveučilište u Zagrebu među 15 najboljih u Europi i to ne samo po veličini nego i po kvaliteti, a što se tiče mjesta u svijetu po kvaliteti obrazovanja na onoj najvažnijoj - Šangajskoj listi smo 300., a po znanosti na 500. mjestu'.

Problem je pak u tome, ustvrdio je Boras, 'što se naše sveučilište financira oko sedam puta manje nego, primjerice, odgovarajuća sveučilišta u Švicarskoj ili drugim europskim zemljama'.

Zato, ocijenio je, 'treba naglasiti da smo, usprkos tome, jako, jako dobri'.

Svečanost je završila tradicionalno akademskom himnom Gaudeamus igitur.