GRAĐANI SE BUDE

Na Ustavnom sudu 7.000 zahtjeva za ocjenu harača

17.09.2009 u 23:12

Bionic
Reading

Građani su uzeli stvar u svoje ruke i odlučili obračunati se s famoznim haračem. Ustavni sud zatrpan je tisućama prijedloga za ispitivanje ustavnosti kriznog poreza

ZAGREB - Građani svoj novac žele natrag i sve više ih o tome razmišlja. A broj prijedloga raste iz dana u dan. Dnevnik.hr piše da ih je do sada zaprimljeno oko 7.000. Na sudu očekuju da će ubuduće stizati i po nekoliko tisuća na dan.

S obzirom na to da se svi prijedlozi većinom odnose na iste članke zakona, bivši predsjednik Ustavnog suda Krunislav Olujić ne vjeruje da će to odugovlačiti odluku.

'Više tehnički problem, nego pravni ili problem koji bi opterećivao rad Ustavnog suda', kazao je Olujić, no istaknuo je i da su na sudu sami isprovocirali ovakav scenarij, jer tumače da će u slučaju da se zakon proglasi protuustavnim pravo na povrat imati samo oni koji su podnijeli prijedlog za ocjenom ustavnosti.

'Skloniji sam tvrdnji da svi građani RH, ako Ustavni sud proglasi neustavnim taj zakon, imaju pravo na obeštećenje. No s druge strane, moram isto tako priznati unaprijed da dvojim u neustavnost tog zakona.'

Kako god bilo, odluka se očekuje najkasnije do proljeća sljedeće godine. Građani i dalje imaju pravo poslati svoje prijedloge, sve do konačne odluke samog suda.