IZVOR JAKIH VJETROVA

Na Suncu snimljena čudna i golema pravokutna rupa!

13.05.2014 u 13:36

Bionic
Reading

NASA-ina letjelica Solar Dynamics Observatory na Suncu je nedavno snimila nešto vrlo neobično – golemu pravokutnu rupu u atmosferi

Astronomi su uočili da iz ovog područja, koje zbog manjka materijala na UV snimkama izgleda tamnije od okolnih, izviru solarni vjetrovi velikih brzina.

Videozapis objavljen na YouTubeu nastao je od 5. do 7. svibnja.

Stručnjaci SDO-a pišu da se u koronalnoj rupi mogu vidjeti svijetle petlje u kojima vruća plazma iscrtava dijelove magnetskog polja koje izbija iznad površine Sunca. Budući da je neobična rupa smještena na krajnjem jugu naše zvijezde, stručnjaci procjenjuju da je smanjena vjerojatnost da solarni vjetrovi udare u Zemlju.

Koronalne šupljine su mjesta na kojima je Sunčeva korona tamnija, hladnija i ima manju gustoću plazme u odnosu na prosjek. Znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje njihovo stvaranje. Međutim zna se da su one povezane s fluktuacijama u solarnim ciklusima, kada dolazi do obrtanja Sunčevih polova. U vrijeme solarnog minimuma uglavnom se mogu vidjeti na polarnim krajevima Sunca. Za solarnog maksimuma mogu se naći na bilo kojem dijelu Sunca.

Izvor su jakih solarnih vjetrova koji na Zemlji mogu uzrokovati aurore, ali i probleme u satelitskoj i radijskoj komunikaciji te u radu astronauta u orbiti.

U ekstremnim slučajevima solarni vjetrovi znaju izazvati geomagnetske oluje i pad sustava opskrbe električnom energijom. Najpoznatiji slučaj u novijoj povijesti zabilježen je 1989, kada je geomagnetska oluja u tlu pokrenula inducirane struje pa je pokrajina Quebec ostala bez električne energije, a aurora se vidjela južno sve do Teksasa.

Korona je zadnji, vanjski dio Sunčeve atmosfere. Sačinjena je od plazme koja doseže temperature više od nekoliko milijuna kelvina - oko 200 puta je toplija od vidljive površine Sunca. Dio po dio korone lagano se otpuhuje u svemir u obliku solarnog vjetra.