NOVA PROVOKACIJA

Na spomeniku Oluji u Kninu osvanuli četnički simboli

06.09.2011 u 20:14

Bionic
Reading

U noći s nedjelje na ponedjeljak na središnjem gradskom trgu u Kninu, na kojem je nedavno otkriven spomenik hrvatske pobjede 'Oluja 95', osvanuli su četnički simboli. Nova provokacija dogodila se u Kninu godinu dana nakon što su otkrivena trojica punoljetnih Srba koji su kidali i palili hrvatske zastave

'Pokret, organizaciju ili skupinu četnički nastrojenih Srba kao i pojedince svakako ne bi trebalo tolerirati kada su poruke s četničkim simbolima u pitanju, a naročito ne u Kninu gdje živi velik broj hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, nadamo se, prihvatili Hrvatsku kao svoju matičnu državu u kojoj su im zajamčena sva građanska prava jednako kao i svim drugim građanima Hrvatske', poručuju kninski branitelji.

Osim što su na kninskom trgu osvanuli četnički simboli, o kojima su građani Knina dojavili udruzi hrvatskih branitelja Tvrđava Knin, koja je odmah izvijestila MUP, primijećeno je da je nanesena i velika materijalna šteta na rasvjeti i svjetiljkama koje simboliziraju svijeće za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Jedna je svijeća razbijena, a druga je s cijevi koja je visine oko pet metara iščupana i slomljena te bačena na trg.

Također je primijećeno da su vandali trgali ukrasne ručke na klupama koje su postavljene duž cijelog trga, što je dokaz da je postojala velika volja i želja da se nanese što više štete i naškodi izgledu spomenika 'Oluja 95'.

Udruga hrvatskih branitelja Tvrđava Knin i braniteljski portal koji su i idejni začetnici i inicijatori gradnje pozvali su sve mjerodavne hrvatske institucije da osude ovaj vandalski čin, a MUP RH da poduzme sve istražne radnje da se počinitelji što prije otkriju i privedu te odgovaraju za ovo kazneno djelo uništavanja hrvatskog nacionalnog simbola hrvatske pobjede u akciji Oluja 95.

Reakcija Ministarstva branitelja

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti najooštrije osuđuje vandalski čin ispisivanja grafita nacionalističkog sadržaja i uništavanja spomenika hrvatske pobjede 'Oluja 95' počinjen na središnjem trgu u Kninu u noći 4. na 5. rujna 2011. godine.

Smatramo nedopustivim takvo oskrnavljenje spomen-obilježja, koji predstavlja spomen na pobjedu hrvatskih branitelja u operaciji Oluja, kao i pijetet svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.

Svako narušavanje spomenika iz Domovinskog rata ujedno je grubo vrijeđanje uloge i napose žrtve hrvatskih branitelja, te tražimo od nadležnih institucija Republike Hrvatske da otkriju i kazne počinitelje.