ARBITRAŽNI (NE)SPORAZUM

Na referedumu o Hrvatskoj odlučuje se i o Pahoru

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.05.2010 10:20
  • Objavljeno 03.05.2010 u 10:13
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Pixsell

Hrvatsko-slovenski sporazum o arbitraži, o kojemu će se početkom lipnja u Sloveniji održati referendum, podržava 46, a odbija 38 posto slovenskih građana, dok njih 16 posto još nije donijelo odluku hoće li na referendumu glasovati za ili protiv njegova potvrđivanja, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'.

se U anketi provedenoj prošlog tjedna sudjelovalo je 300 ispitanika. Ispitivanje njihovih stranačkih preferencija pokazalo je da su potvrđivanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom naklonjeniji simpatizeri stranaka koje sudjeluju u koalicijskoj vladi premijera Boruta Pahora. Među njima je 59 posto onih koji će na referendumu glasovati za potvrđivanja sporazuma i 27 posto onih koji će glasovati protiv. Među ispitanicima koji su skloniji oporbenim strankama je 54 posto onih koji su protiv potvrde arbitražnog sporazuma, dok ih 32 posto ipak drži da sporazum treba potvrditi.

Prema ispitivanju koje je "Delo" objavilo sredinom studenoga prošle godine, odmah nakon što su arbitražni sporazum potpisali premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor, arbitražu kao način rješenja graničnog pitanja podržavalo je 49, a protivilo mu se 37 posto Slovenaca. Najveću potporu arbitražnom sporazumu Slovenci su u ispitivanjima "Dela" iskazivali u siječnju ove godine, kad je u anketi 64 posto ispitanika navodilo da će glasovati za njegovo potvrđivanje, dok se protiv potvrde arbitražnog sporazuma izjašnjavalo njih 28 posto. Prema ispitivanju iz ožujka ove godine, 50 posto ispitanika bilo je za potvrdu arbitražnog sporazuma, 30 posto protiv, a 20 posto bez jasnog stajališta kako bi se u pogledu toga izjasnilo na mogućem referendumu.

Slovenski parlament je arbitražni sporazum ratificirao prije dva tjedna, ali uz bojkot zastupnika oporbenih stranaka. Oporba se arbitraži protivi jer smatra da ona Sloveniji neće dodijeliti teritorijalni izlaz na otvoreno more. Takav je izlaz, prema shvaćanjima slovenske politike od vremena stjecanja samostalnosti, nacionalni prioritet od kojega se ne smije odustati.

Dogovorom vladajućih i oporbenih stranaka odlučeno je da se se o arbitražnom sporazumu održi referendum. Konačnu odluku o tome će danas popodne, prema očekivanjima, izglasovati parlament na izvanrednoj sjednici. Očekuje se da će referendum biti raspisan za nedjelju 6. lipnja. Na njemu će Slovenci odgovarati na pitanje jesu li za ili protiv potvrđivanja arbitražnog sporazuma, a njegov će rezultat obvezivati vladu i parlament koji je sporazum već ratificirao. Ako više od polovice onih koji izađu na referendum bude glasovalo protiv njegova stupanja na snagu, to će pitanje biti zamrznuto za najmanje godinu dana, a ojačat će i zahtjevi oporbe da se s Hrvatskom započnu novi bilateralni pregovori o rješenju graničnog spora.

Slovenski mediji u ponedjeljak navode da je u vezi potvrđivanja ili odbijanja aritražnog sporazuma u idućih pet tjedana do samog referenduma moguće očekivati žestoku kampanju u kojoj će premijer Pahor iznositi argumente za arbitražni sporazum, a oporba razloga zašto smatra da sporazum treba odbaciti. Iako referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom ne bi smio biti presudan za daljnje djelovanje Pahorove vlade, a i sam Pahor ne želi da se birači na njemu izjašnjavaju o uspješnosti njegove vlade u suočavanju s gospodarskom krizom nego o samom predmetu sporazuma, može se očekivati da će predreferendumska kampanja voditi "na nož", posebno između Pahora i oporbenog čelnika - bivšeg premijera Janeza Janše, navodi ljubljansko "Delo" u ponedjeljak.

Janša će, navodi vodeći slovenski list, nastojati što više motivirati svoje birače da izađu na referendum I glasuju protiv sporazuma koji je nazvao štetnim za slovenske nacionalne interese.

Janša je već i prije početka službene predreferendumske kampanje pozvao svoje pristaše da glasuju protiv sporazuma, nastojeći ih motivirati emocionalnim izjavama kako će arbitražom Slovenija "zauvijek izgubiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem" i postati "zatvorena država".

Janšina stranka u proglasu je potkraj prošlog tjedna navela da će referendum o arbitražnom sporazumu biti važniji od parlamentarnih izbora koji se održavaju tek za dvije godine. Slovenski mediji navode da su Janšini birači tradicionalno discipliniraniji i motiviraniji od birača sklonih Pahorovoj vladi, te da zato rezultat referenduma, unatoč prednosti koju u njegovu korist pokazuju ispitivanja, još nije sasvim izvjestan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi