OPASNOST OD INCIDENATA?

Na prosvjed protiv ćirilice dolazi i policija

05.04.2013 u 16:08

Bionic
Reading

U nedjelju će se na Trgu bana Jelačića održati prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru u organizaciji Udruge specijalne policije. S obzirom na pitanje koje dulje vrijeme uzburkava strasti među građanima, i policija će izaći na trg osigurati da skup prođe bez incidenata

Premda je Zakon o nacionalnim manjinama već godinama na snazi i premda je još HDZ-ovo gradsko vijeće u Vukovaru dalo zeleno svjetlo za uvođenje dvojezičnosti, nacionalističke strasti nanovo su uzburkane najavom da će se zakon doista morati provesti i da će Grad Heroj na svojim ulicama imati službene nazive i na ćirilici. Udruga specijalne policije prijavila je tim povodom prosvjed koji će početi u podne u nedjelju na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

U policiji su nam potvrdili da je skup uredno prijavljen na vremensko razdoblje od 10 do 15 sati te je ograničen samo na trg. S obzirom na sigurnosnu procjenu, i policijske snage će biti na prosvjedu, no ne zna se u kojem broju.

Stručnjak za obranu i sigurnost Igor Tabak pretpostavlja da prosvjed neće rezultirati većim incidentima pogotovo jer policija ima pune ovlasti postupati protiv bilo kakvih nereda. Ističe da se prosvjednici okupljaju zbog zakona koji je dulje vremena na snazi, s demokratskim pravom da izraze svoje mišljenje, no neće im biti tolerirano nikakvo nasilje.

'Očekujem da će sustav biti spreman na sve mogućnosti, ali teško mi je povjerovati da će u nedjelju izbiti neki veći neredi. Pitanje ćirilice jest pitanje koje budi strasti i potencijalno je opasno, ali pravno i sigurnosno ne vidim razloga za incidente', rekao je Tabak ističući kako je znakovito da građani ne izlaze na ulice zbog poreza ili drugih vladinih odluka nego zbog ćirilice. Prosvjed je, kazao je, očito politički motiviran.