FESTA U ZNAKU BRANITELJA

Na procesiji Sv. Vlaha barjak s Gotovinim likom

Bionic
Reading

Uz plotune Dubrovačkih trombunjera na Malome mulu u Portu, okupljanjem barjaka iz župa Dubrovačke biskupije najprije na Pločama, istočnom ulazu u povijesnu jezgru, a potom i na Pilama, uz pratnju Gradske glazbe, počelo je svečano obilježavanje blagdana dubrovačkog zaštitnika Svetog Vlaha. Na jednom od barjaka našao se i jedan s likom generala Ante Gotovine, koji se trenutno nalazi u haškom pritvoru zbog sumnje da je odgovoran ratne zločine u vojnoj akciji Oluja 1995. godine

Svečanu svetu misu na 1.039. Festi ispred Katedrale predvodio je splitski nadbiskup Marin Barišić, koji je ovu svečanost iskoristio za kritiku medija te je upozorio na loš položaj branitelja u hrvatskom društvu.

Ove godine obilježava se i 70. godišnjica da je festu predvodio danas blaženi, a tada zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. U procesiji Stradunom Stepinac je nosio relikviju glave Svetog Vlaha, a sada se u procesiji nose i relikvije blaženog Alojzija Stepinca.

'Nema čovjeka bez slobode, ni birati se ne može bez slobode. Nitko nije bio tako osjetljiv na slobodu i hrvatske branitelje kao Dubrovnik 1991, pa nije ni čudo što je Dubrovnik pobratim Vukovaru. Što se to sada događa, pitamo se s tolikim braniteljima i građanima. Znali smo doći do slobode, ali ne znamo i ući u slobodu', kazao je u propovijedi nadbiskup Barišić, osvrćući se i na stanje u medijima u Hrvatskoj, izvijestio je lokalni dnevnik Dubrovački vjesnik.

'Ponekad se u nekim našim medijima tako piše o zajednici Kristovih vjernika Crkvi da se pitamo nisu li to one stare požutjele novine. Istina će vas osloboditi, reče Gospodin, i zato bismo željeli da naši mediji budu više u službi istine, a manje skloni senzacionalizmu i generaliziranju. Štoviše, možemo očekivati od naših medijskih djelatnika da svojim objektivnim informiranjem građana doprinesu razvoju slobode. Svima nama je potrebno tražiti istinu i odgovornost ako želimo graditi humano društvo. Nadajmo se da će medijski djelatnici poslušati savjet mudraca i sveca zaštitnika Grada Dubrovnika, svetoga Vlaha: bolje čovjek bez sredstava, nego sredstva bez čovjeka. Jer samo s čovjekom imat ćemo i obilje sredstava za svakoga čovjeka', istaknuo je nadbiskup Barišić.