MILANOVIĆ NA PRAVU

'Na osnovi TV priloga ne može se znati zna li netko engleski'

20.03.2012 u 14:55

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović gostovao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojem je, kako reče, prije dvadeset i pet godina započela njegova studentska karijera

Milanović se studentima obratio kratkim govorom, a potom je uslijedilo studentsko rešetanje pitanjima. Budući članovi akademske zajednice tražili su odgovore na pitanja kakav je bio student do toga zašto država kad je rezala davanja nije odrezala i Crkvi.

Premijer se u uvodu prisjetio svojih studentskih dana i zablude kad je kao apsolvent mislio da ćemo odmah po stvaranju države ući u Europsku uniju.

'Dvadeset jednu godinu poslije mi još nismo članica EU iako nam je tamo oduvijek bilo mjesto. Sudbina je tako htjela, mnoge zemlje koje su 1990. godine imale lošiju startnu poziciju sada su ispred nas.

Međutim, sada smo na pragu ulaska u EU i sudbina nije u ničijim rukama doli našim. Dosad nam je uvijek bio netko kriv za nešto, a sada su  stvari u našim rukama i ako ne uspijemo u EU, bit ćemo sami krivi za to. Hrvatska se mora odrediti što želi i koji su joj prioriteti.

Prosječno više neće prolaziti, prosječna brodogradnja neće opstati. Vaša generacija ima priliku kakvu nije imala niti jedna prije, imat ćete priliku raditi i živjeti u državi koja je, makar se teže izvlači iz krize, bolja od SAD-a. EU će biti prostor u kojem će uspjeh ovisiti samo o vama', kazao je Milanović, dodavši u šali kako se nada da je bio kratak, onako kako je sa svojim ženama bio Henrik VIII.

Studente je zanimalo što misli, kada će SAD ukinuti vize za hrvatske građane, na što je odgovorio da 'prema pravilima SAD-a to se može dogoditi onoga trenutka kada udio onih koje se odbija za primanje vize bude manji od tri posto'.

'Vjerujem da će se vize ukinuti već za godinu dana', istaknuo je Milanović

Upitan kako vidi situaciju na zapadnom Balkanu nakon što Hrvatska uđe u EU, premijer je naveo da će uz Hrvatsku ubrzo ući i Srbija, ali da će prije toga morati priznati Kosovo.

'To je realnost. Srbija će morati priznati Kosovo. Za Hrvatsku je bitno da Srbija što prije uđe u EU, isto kao i BiH, koja još uvijek funkcionira po Daytonskom sporazumu', mišljenja je premijer.

Studenti su zamjerili Milanoviću što kad je rezao davanja nije dovoljno odrezano Crkvi.

'Uvijek će biti nezadovoljnih, ali treba reći da je Crkvi uzeto 50 milijuna kuna. S 300 milijuna davanja su spuštena na 250. To je sedamnaest posto i to je prihvatljivo, ali ništa nije zauvijek i o svemu se može razgovarati', istaknuo je premijer.

Jedna studentica primijetila je da hrvatski političari (Ingrid Antičević Marinović se nije iskazala u prilogu RTL-a, op. a.) koji će biti promatrači u Bruxellesu ne govore dovoljno dobro engleski jezik pa je pitala premijera treba li promijeniti njihov sastav za EU parlament.
'Mislim da većina izabranih govori manje-više dobro engleski jezik i da svatko zna dovoljno da bi s kolegama u parlamentu mogao čavrljati u hodnicima.

Za razliku od njih, mislim da diplomati moraju izvrsno vladati engleskim jezikom i to će nam biti zahtjev za sve buduće diplomate. Nemojte donositi zaključke na osnovi kratkih televizijskih priloga. Znamo koga smo predložili i zašto smo ga predložili', zaključio je Milanović

Milanović sa studentima