BANDIĆ IMA PLAN

Na Medvednici niče jezero, auti odlaze u prošlost

10.02.2014 u 17:33

Bionic
Reading

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, održao je sastanak s gospodarstvenicima, a zatim i s predstavnicima Zagrebačkog holdinga oko izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba i Sesveta, te ih pozvao da se do 14. veljače, do kada traje prethodna rasprava, jave u Gradsku upravu sa svojim prijedlozima i potom uključe u javnu raspravu u prvoj polovici svibnja

Bandić je u Gradskoj skupštini napomenuo kako je na njegovu inicijativu prije mjesec i pol dana poslano oko dvije tisuće pisama gospodarstvenicima u kojima su ih obavijestili da se ide u izmjenu i dopunu GUP-a, a kako bi od njih dobili povratne zahtjeve.

Rekao je da su se danas sastali kako bi ih podsjetili da izvrše ono što je potrebno ususret izmjenama i dopunama tog strateškog dokumenta, te da im je Gradska uprava na raspolaganju. Izrazio je uvjerenje da će u srpnju ili kolovozu o izmjenama i dopunama GUP-a raspravljati i gradski zastupnici na sjednici Gradske skupštine, kako bi se GUP Grada Zagreba i Sesveta mogao donijeti prije jeseni.

"Ovdje će biti u idućih četiri mjeseca dosta diskusije na temu što je interes Grada, što je pogodovanje investitorima i što je politika Grada. Bit će puno demagogije, bit će svega. Sve je na stolu. Interes Grada je da budemo servis građanima i logistika poduzetnicima. Interes Grada je da u krizno i recesijsko vrijeme pomognemo ljudima da sačuvaju postojeća radna mjesta i da otvore koje novo. To je interes Grada - poštujući pritom Statut, Poslovnik, pozitivne propise, proceduru i zakone, pozitivne zakonske propise", istaknuo je Bandić.

Dodao je da je to zadaća Gradske uprave, a "bilo kakva vrsta demagogije je pucanje u prazno". "Ne skrivamo se ni iza čega, ne bježimo od odgovornosti, sve je na stolu, sve je transparentno i pomoći ćemo ljudima da prežive ovo krizno i recesijsko vrijeme, jer mi smo ovdje zbog tih ljudi, u gradu, a ne oni zbog nas i to moramo shvatiti", rekao je Bandić.

Naglasio je kako GUP Zagreba i Sesveta nije nešto virtualno, nije "tabu tema, nije ništa strano, nego naše".

Na sastanku s predstavnicima Zagrebačkog holdinga Bandić je rekao kako očekuje punu sinergiju kompetencije i zajedništva između gradskih ureda i poduzeća. "Kad smo realizirali projekt, onda je problem riješen", poručio je.

Posebno se osvrnuo na projekt Medvednice i rekao kako Grad ima dobar odnos s ministricom graditeljstva i prostornoga uređenja Ankom Mrak Taritaš te da je sada vrijeme da se to riješi jer, kako je rekao, "grad bez žičare na Sljeme, nije grad".

Najavio je i da se na Medvednici namjerava zasniježiti skijaške staze, napraviti jezero i smještajne kapacitete za skijaše. Bandić očekuje da će do kraja godine pred saborskim zastupnicima biti prostorni plan za Medvednicu, da bi do 2016. to sve napravili i da "auti na Sljemenu budu prošlost".

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić istaknuo je kako je inicijativa gradonačelnika dobrodošla te najavio da će Holding tražiti niz preinaka u GUP-u te maksimalno rastezanje do "crvene crte" što se može i da im se "pogoduje".