SNIMKA SUPERKAMERE

Na Marsu pronađena letjelica nestala 2003!?

13.01.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Za ovaj petak zakazana je konferencija za tisak na kojoj bi znanstvenici NASA-e navodno trebali objaviti da su na površini Marsa konačno otkrili letjelicu Beagle 2 koja je nestala još za Božić 2003. godine

Prema najavama Britanske svemirske agencije koje prenose otočni mediji, stručnjaci koji rade s kamerom HiRise na NASA-inoj letjelici Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tijekom konferencije će iznijeti nova otkrića o sudbini britanskog lendera.

HiRise je jedina kamera u sustavu Crvenog planeta koja ima dovoljno visoku rezoluciju da može snimiti objekt veličine Beaglea 2. Njezin je tim već ranije uspio pronaći lendere misija Viking koji su na Mars sletjeli 1970-ih kao i rovere Phoenix, Curiosity i Opportunity. Posljednjih nekoliko godina ista ekipa intenzivno traga za Beagleom 2.

Prema izvornim planovima britanski lender, nazvan po brodu kojim je plovio Charles Darwin, po slijetanju na Mars u bazu se trebao javiti glazbenim brojem pop skupine Blur. Međutim, ni najosjetljiviji instrumenti na Zemlji nisu uspjeli uhvatiti njegov signal; sve što su ikada od njega čuli bila je tišina.

Beagle 2 je na Marsu trebao bušiti tlo i tragati za znakovima života. Njegovo odvajanje od orbitera Europske svemirske agencije Mars Expressa proteklo je glatko. Beagle 2 je krenuo prema odredištu Isidis Planitia, velikoj ravnici u ekvatorijalnom području. Slijetanje su trebali ublažiti padobran i tri zračna jastuka, no budući da se nikada nije javio, znanstvenici su pretpostavili da ono nije prošlo kako treba.

Dok je Beagle 2 završio neslavno, misija Mars Express ostvarila je izuzetno vrijedne znanstvene rezultate. Neuspješna slijetanja na Crveni planet nisu rijetkost. Od 38 misija u posljednjih 15 godina samo 19 ih je bilo uspješno.