BERISHA ODLAZI

Na izborima u Albaniji lijeva oporba uvjerljivo u vodstvu

25.06.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Lijeva oporba uvelike vodi na parlamentarnim izborima održanima u nedjelju u Albaniji nakon prebrojanih 75 posto glasova, objavilo je u utorak Središnje izborno povjerenstvo (CEC) nove djelomične rezultate

Koalicija okupljena oko vođe socijalista i bivšeg gradonačelnika Tirane Edija Rame osvojila je 52,69 posto glasova, dok je desni savez okupljen oko premijera na odlasku Salija Berishe dobio povjerenje 36,32 posto biračkog tijela.

Prema projekcijama lijeve koalicije, aktualna oporba bi mogla osvojiti 84 od 140 zastupničkih mjesta u parlamentu. Prema CEC-u, izlaznost je u nedjelju iznosila 53,4 posto. Aktualni premijer Berisha, čelnik vladajuće Demokratske stranke, dominantna je politička figura u zemlji zadnjih 20 godina, ali bi mu u 69. godini izborni poraz mogao donijeti i kraj karijere.

Europska unija i NATO napeto čekaju izborne rezultate, željni da se u toj zemlji, kojoj politički sukobi i previranja nisu rijetkost, izbjegnu postizborne konfrontacije.

Od 1991. godine u Albaniji nisu održani nijedni izbori koji su u potpunosti proglašeni slobodnima i poštenima. Još jedni takvi Albaniju, kojoj je dvaput odbijen status kandidata, dodatno bi udaljili od EU-a. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je na praćenju izbora angažirala više od 600 ljudi, zaključila je da je 'ozračje nepovjerenja između dvije glavne političke snage bacilo mrlju na izborni proces'.

'U odnosu na izbore 2009. i 2011., zabilježen je neznatan napredak, no, izbori su bili slobodni', ocijenio je dužnosnik OESS-a Roberto Battelli.