sve ovisi o epidemiološkoj situaciji

Na izborima bi moglo biti više od 10.000 promatrača, konkretne upute s obzirom na koronavirus stići će u zadnji čas

12.06.2020 u 12:37

Bionic
Reading

Epidemiološke prilike s koronavirusom odredit će i pravila za promatrače na izborima za Hrvatski sabor, a konkretne upute za izborni dan 5. srpnja očekuju se u tjednu koji mu prethodi

Broj promatrača za sada se još ne zna, no na posljednjim parlamentarnim izborima, u rujnu 2016., bilo ih je više od 12 tisuća, najviše stranačkih.

Njihova brojnost ne iznenađuje ima li se na umu da mogu promatrati rad svih izbornih tijela, od biračkih odbora čiji broj prelazi 6.500, preko izbornih povjerenstava općina, gradova i izbornih jedinica, do Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Točan broj promatrača tik pred izbore

Precizan broj promatrača znat se tek kratko pred izbornu nedjelju jer se, naime, zahtjevi za promatranje podnose od početka službene izborne promidžbe do najkasnije pet dana prije izbora 5. srpnja.

Svoje promatrače mogu prijaviti političke stranke koje sudjeluju na izborima, neovisne liste i 'manjinski' kandidati, udruge nacionalnih manjina koje imaju kandidate, nevladine udruge te strani promatrači.

Uz izuzetak stranih promatrača, svi drugi zahtjeve za promatranje rada biračkih odbora i izbornih povjerenstava podnose izbornim povjerenstvima jedinica u kojima namjeravaju promatrati. Žele li, pak, pratiti rad DIP-a i biračkih odbora u inozemstvu, obraćaju se DIP-u.

DIP-u zahtjeve šalju i strani promatrači

DIP-u svoje zahtjeve šalju i strani promatrači.

Promatrači imaju pravo nadzirati cjelokupni izborni postupak, a osobito glasovanje, rad izbornih tijela i uvid u cjelokupni izborni materijal, osim izvadaka iz popisa birača.