IVAN VRDOLJAK:

Na izbjeglice potrošeno 12 milijuna kuna iz robnih zaliha

27.10.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Višenamjensku cisternu te čamac s motorom i prikolicom za transport iz strateških robnih zaliha gradu Osijeku u utorak je kod osječke Javne vatrogasne profesionalne postrojbe isporučio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Cisterna kapaciteta sedam tisuća litara isporučuje se gradu na korištenje na četiri godine, a namijenjena je u slučajevima požara ili za opskrbu stanovništva pitkom vodom. Čamac s motorom i prikolicom, dužine šest metara, niskoga gaza i predviđene nosivosti oko tisuću kilograma, služit će se u slučaju poplava za spašavanje ljudi i materijalnih dobara.

Ministar Vrdoljak rekao je kako su za potrebe robnih zaliha naručene 23 cisterne, važne zbog elementarnih nepogoda koje posljednjih godina pogađaju Hrvatsku, poput poplava i požara, ili situacija poput aktualne izbjegličke krize. Smatra kako se u takvim situacijama pokazalo da 'robne zalihe na vrijeme promišljaju o potrebama svih službi' koje reagiraju u takvim slučajevima.

Podsjetio je na kritike kojima je bio izložen nakon što je prije dvije godine, za potrebe robnih zaliha, naručio kokošje paštete vrijedne dva milijuna kuna te je istaknuo da je bez ijednog izgreda i problema osigurano sve što je bilo potrebno ljudima koje su pogodile prošlogodišnje poplave u Slavoniji, kada je iz robnih zaliha potrošeno 33 milijuna kuna.

Izvijestio je da je iz tih zaliha za potrebe izbjegličke krize dosad potrošeno 12 milijuna kuna te kako se vodi računa o tome da se robne zalihe 'nikad ne spuštaju ispod 70 posto'.

'Bez obzira na to koliko trošimo na ovu situaciju s izbjeglicama, hrvatski građani nikada neće doći u situaciju da nemaju svoje robne zalihe. Kada dođemo na razinu od 70 posto, mi ih nadopunjujemo i naručujemo, u pravilu, hrvatske proizvode, tako da sustav funkcionira', istaknuo je ministar Vrdoljak.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne profesionalne postrojbe Boris Banjan istaknuo je kako je riječ o opremi koja je toj postrojbi potrebna ponajprije radi osiguranja znatnije količine vode za gašenje većih požara jer je u nekim slučajevima bilo teškoća s nabavom dovoljne količine vode. Ocijenio je kako će oprema povećati potencijale te postrojbe za buduće vatrogasne intervencije, ali i kod velikih poplava te suša za opskrbu stanovništva pitkom vodom.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je to još jedan primjer dobre suradnje sa središnjom državnom vlasti koja, kako je ocijenio, 'apsolutno ima razumijevanja za istok Hrvatske".