PREVESLAO IH GLEDATELJ

Na HRT-u greškom s Fejsa pročitali čestitku za 10. travnja

10.04.2013 u 19:02

Bionic
Reading

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' voditelji su čitajući poruke s Facebooka pročitali i poruku kojom se čestita 10. travnja, dan NDH. Greška se dogodila zahvaljujući nepažnji voditelja i činjenici da još ima onih koji misle da je NDH nešto čime bi se trebali ponositi i što bi trebali slaviti

Kontakt emisije uživo, bilo radijske ili televizijske, često znaju biti poligon za osobne frustracije gledatelja ili slušatelja, pa se nerijetko događa da, kad ih se pozove da pričaju i postavljaju pitanja o temi, gledatelj/slušatelji pričaju o nečem sasvim desetom.

Manjak glasača i višak glasova

Glasanje o predstavnicima zaposlenika uProgramskom vijeću HRT-a, koje se dogodilo prije nekoliko dana, pokazaloje da je na Prisavlju lako prebrojati više glasova negoli je onih sbiračkim pravom. Na izbore kojima su se birala dva člana zaposlenika uPV izašlo je tako prema prvotnoj verziji 460 zaposlenika. Međutim, nakonbrojnih prigovora zaposlenika da se broj glasača i listića nepodudara, komisija je utvrdila da je broj onih koji su izašli 570, ali daje, što se tiče broja glasova koje su dobili pojedini kandidati, on ostao nepromijenjen. Tako je u PV ušao Jozo Barišić sa 169 glasova i ZoltanKabok sa 148.

U zlatna vremena HDZ-a kontakt emisije na HRT-u služile su kao 'potpora' naroda vladajućoj garnituri u borbi s oporbom, pa su se u eter propuštali smo podobni.

Pojavom novih medija Facebooka i Twittera komunikacija je postala drukčija i mogućnost filtriranja kvalitetnija. Netko nešto napiše, a administrator ili voditelj to mogu pročitati prije nego što izađe u eter i samim tim i filtrirati materijal ako je neprimjeren.

Međutim, u današnjoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' dogodilo se suprotno zahvaljujući 'dovitljivosti' stanovitog Anđelka Nuića Lauca.

Naime, čitajući poruke koje im stižu na FB stranicu, voditelji emisije Melita Hrengek i Danijel Despot pročitali su poruku kojom je gledatelj Hrvaticama i Hrvatima čestitao 10. travnja, odnosno dan Nezavisne države Hrvatske.

Nakon što je pročitala taj komentar, voditeljica je rekla: 'To je možda vezano uz ono tko je sve rođen 10. travnja' i nastavila u ležernom tonu. Naime, u uvodu u emisije Hrengek je pozvala gledatelje da pogledaju TV kalendar jer su na 10. travnja rođeni Slavoljub Penkala, Vesna Parun, Anton Marti …

Na HRT-u pak smatraju kako se emisiji nije dogodilo ništa dramatično.

'U eter emisije uživo se 'provukao' jedan neprimjeren komentar gledatelja. Budući da se radi o interaktivnoj emisiji, koja u eter svakodnevno pušta mišljenja i komentare gledatelja, ponekad su moguće i neželjene situacije. Voditeljica je ignoriranjem komentara gledatelja reagirala idealno za taj tip emisije.

Smatramo da ova konkretna situacija ni po čemu ne zaslužuje dodatnu pažnju, da ne promiče niti odražava nikakav neprimjeren ili neprihvatljiv stav emisije, redakcije ili HRT-a te da se u konkretnom slučaju radi o konstruiranju afere.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska imamo dobre namjere, a to već 20 godina prepoznaju i naši gledatelji. Nismo i ne želimo biti do besmisla opterećeni bilo čijim mogućim povijesnim, političkim ili bilo kakvim drugim konstrukcijama.

S obzirom na sve navedeno, svaku konstruktivnu kritiku cijenimo, prihvaćamo i uvažavamo, međutim, u govornoj emisiji, koja se emitira uživo ne želimo do besmisla analizirati svaku izgovorenu riječ i njezinu moguću zlonamjernu interpretaciju', stoji u odgovoru koji smo dobili iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a.