DAR KATARINI VELIKOJ

Na dnu Baltika otkriven šampanjac iz 18. stoljeća

19.07.2010 u 13:03

Bionic
Reading

Ronioci koji istražuju ostatke broda u Baltičkome moru otkrili su boce najstarijeg šampanjca na svijetu - napravljenog potkraj 18. stoljeća. Stručnjaci su izjavili da oblik boca s pjenušcem pokazuje da su izrađene potkraj 18. stoljeća i već su poslane u Francusku na analizu

Gotovo smo sigurni da je to šampanjac Veuve Clicquot napravljen između 1772. i 1785., rekao je ronilac Christian Ekstrom, dodajući da je potopljeni teretni brod vjerojatno plovio prema Sankt Peterburgu, koji je u to vrijeme bio ruska prijestolnica. Richar Juhlin, švedski stručnjak za šampanjac, potvrdio je da se radi o Veuve Cliquotu s kraja 18. stoljeća. Boca takvog šampanjca mogla bi stajati oko pola milijuna švedskih kruna (380 tisuća kuna), rekao je.

Enolozi koji su kušali šampanjac kažu da je 'savršen'. Više od 200 godina bio je pohranjen u idealnim uvjetima, na niskoj temperaturi i gotovo u mraku. Zanimljivo je da su sanduci sa šampanjcem dosad zapravo jedino što su ronioci pronašli pokraj olupine koja se nalazi na 55 metara dubine u blizini otočja Aalanda, otprilike na pola puta između Švedske i Finske.

Povjesničari smatraju da bi se čak moglo raditi o pošiljci vina francuskog kralja Luja XVI. za rusku caricu Katarinu Veliku. Ako se to pokaže točnim, cijena jedne boce mogla bi višestruko narasti. Zasad je najstariji sačuvani šampanjac Perrier-Jouet iz 1825. godine.