KOD DREVNOG MEHANIZMA

Na čuvenoj olupini s Antikitere otkriven drevni kostur

20.09.2016 u 20:11

Bionic
Reading

Nedaleko od čuvene olupine broda kod grčkog otoka Antikitere otkriveni su ljudski ostaci, javlja ugledni znanstveni časopis Nature u svom online izdanju

Olupina broda potonulog prije 2.000 godina kod Antikitere svjetski je poznata je zbog iznenađujuće sofisticiranog mehanizma otkrivenog 1901. na dubini od 45 metara. Tek nedavno je otkrivena prava svrha tog misterioznog mehanizma, ali čak ni tim otkrićem na svjetlo dana nisu došle sve tajne te slavne olupine u Egejskom moru. Naime, nedavno su kod olupine pronađeni ljudski ostaci, što je itekako razveselilo istraživače na toj lokaciji s obzirom na to da će zahvaljujući njima i analizi DNK moći dobiti uvid u živote mornara prije čak dvije tisuće godina, piše Nature

Znanstvenici trenutačno čekaju odobrenje grčkih vlasti za vađenje uzorka DNK iz ljudskih ostataka, što će biti uspjeh sam po sebi s obzirom na to da su proveli više od dva milenija na dnu Mediterana. Uspije li analiza DNK, istraživači će moći identificirati etnicitet i geografsko porijeklo osobe čiji su ostaci pronađeni.


Ostaci uključuju dio ljudske lubanje, nekoliko duljih kostiju ruku i nogu te par rebara. Usput budi rečeno, ljudski ostaci otkriveni su ispod oko pola metra naslaga razbijene grnčarije i pijeska. Rezultati analize DNK trebali biti objavljeni za nekoliko mjeseci.

Istraživači su osobu čiji su ostaci otkriveni odlučili nazvati Pampilos, prema imenu koje je bilo utisnuto u amfore otkrivene u istoj olupini. 'Malo nam se vrti u glavi od ovog otkrića. Tko su bili ljudi koji su plovili Mediteranom prije 2.000 godina? Možda je jedan od njih bio vlasnik slavnog mehanizma s Antikitere', rekao je Hannes Schroeder, jedan od istraživača olupine.