SINGH IDE U MIROVINU

Na čelo Indije se vraća dinastija Gandhi?

03.01.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Indijski premijer Manmohan Singh u petak je objavio da na općim izborima u svibnju neće tražiti novi mandat i predložio je Rahula Gandhija, nasljednika vodeće indijske političke dinastije Nehru-Gandhi, za budućeg predsjednika vlade ako Kongresna stranka pobijedi na izborima.

Singh (81) vodio je zemlju deset godina kao čelnik raznih koalicijskih vlada predvođenom Kongresnom strankom i očekivalo se da će povući nakon izbora. 'Za nekoliko mjeseci, nakon općih izbora, predat ću palicu novom premijeru', rekao je Singh na tiskovnoj konferenciji, dodavši da će nova generacija političara voditi zemlju.

Naglasio je kako bi Rahul Gandhi (43) trebao biti kandidat Kongresne stranke za premijera. 'Ima sve kvalitete da bude nominiran za premijera i nadam se da će naša stranka donijeti takvu odluku u prikladno vrijeme', kazao je.

Kongresna stranka će 17. siječnja imati sastanak čelništva i očekuje se da će ubrzo potom objaviti ime svog premijerskog kandidata.

Tko god to bio imat će težak posao protiv Narendre Modija, čelnika hinduske nacionalističke stranke Bharatiyje Janate (BJP), koji ima prednost u anketama. Modi vodi kampanju na platformi oživljenja zastale ekonomije, smanjenja birokracije i borbe protiv korupcije, koja je po percepciji duboko u porama vladajuće koalicije. Kongresna stranka teško je poražena na izborima u četirima velikim indijskim državama koncem godine, upravo zbog ljutnje birača izazvane korupcijskim aferama.

U usporedbi s relativno neiskusnim Gandhijem, Modi se dokazao kao uspješan predsjednik vlade savezne države Gujarat, kojoj je na čelu od 2001. godine.

Singh smatra da bi Modi, kojeg prati sjena protumuslimanskog nasilja u Gujaratu 2002. kada je ubijeno tisuću ljudi, a tamošnja vlada nije učinila ništa da ih zaustavi, bio loš izbor za Indiju. 'Iskreno vjerujem da bi za Indiju bila katastrofa kada bi joj Modi bio premijer. Ako pod snažnim premijerom mislite na osobu koja predsjeda masakrom nevinih sugrađana... Vjerujem da takva vrste snage ovoj zemlji ne treba. Najmanje na mjestu premijera', kazao je Singh, čiju je izjavu BJP odmah osudio.

Singh je jedan od indijskih najdugovječnijih premijera. Smatra ga se arhitektom programa ekonomskih i obrazovnih reformi u zemlji. Posljednjih godina, međutim, njegova vlada bila je upletena u mnoge afere i popularnost joj je sustavno padala.