SLOVENSKA STVARNOST

Na burzi 129 doktora znanosti

26.04.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Prema službenim podacima zavoda za zapošljavanje u Sloveniji je nezaposleno 129 doktora znanosti, izjavio je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju potpredsjednik udruženja mladih istraživača Primož Poredoš

Posebno je zabrinjavajuće da je broj mladih koji su doktorirali u raznim disciplinama, a ne uspijevaju dobiti stalan posao od 2005. godine povećan za 430 posto, rekao je Poredoš dodajući da država zbog štednje smanjuje sredstva za programe zapošljavanja mladih istraživača koji doktoriraju.

Udruženje mladih istraživača u četvrtak je u izjavi za javnost nakon svog kongresa u Ljubljani upozorilo da je nezaposlenost među mladima zadnjih osam godina porasla za 28 posto, dok je trend visokog porasta nezaposlenosti među mladima s najvišim znanstvenim stupnjem još mnogo alarmantniji. To pripisuju i malim apsorpcijskim mogućnostima privatnog sektora, ali i općenito, navodeći da je u Sloveniji samo 30-ak ustanova koje zapošljavaju veći broj doktora znanosti. Za razliku od nekih razvijenih zemalja u kojima se 80 posto mladih doktora znanosti zaposli u privatnom sektoru, a 20 posto uz javnim i državnim ustanovama, u Sloveniji je odnos obrnut, upozorili su.

Njihovu kongresu prisustvovao je i rektor Sveučilišta u Ljubljani Stanislav Pejovnik. On se složio se ocjenom da je potrebno uložiti više napora za stvaranje poduzetničke sredine u kojoj bi mladi istraživači dobili priliku za rad, ali i više informiranja o mogućnostima za zapošljavanje tijekom samog studija.