KAO ZA MUČENJE

Na brodu Crnobradog strašni medicinski instrumenti

28.01.2015 u 15:57

  • +4

Medicinski uređaji Crnobradog

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Bionic
Reading

Najnovija istraživanja olupine broda najslavnijeg pirata na svijetu poznatog kao Crnobradi otkrila su dvije vrlo zanimljive stvari – koliko je zloglasnom kapetanu bilo stalo do zdravlja njegove posade, ali i koliko su medicinske terapije i instrumenti toga vremena bili primitivni

Glavni brod flote slavnog pirata, Queen Anne's Revenge, nasukao se 1718. na pješčanim sprudovima Sjeverne Caroline. Crnobradi je izvukao živu glavu, no poginuo je već nekoliko mjeseci kasnije u borbenom okršaju. Olupina je pronađena 1996.

Arheolozi su iz nje izvukli mnoštvo predmeta, među kojima i brojne medicinske instrumente.

Zanimljivo je da je Crnobradi, kada je osvojio francuski trgovački brod, koji je kasnije nazvao Queen Anne's Revenge, natjerao trojicu francuskih kirurga da ostanu na njemu.

Većina izvučenih instrumenata proizvedena je u Francuskoj, a među njima posebno se ističu klistir kojim su se čistila crijeva bolesnih mornara i šprica kojom se u mokraćovod bolesnika ubrizgavala živa kojom se u ono vrijeme pokušavao liječiti sifilis. Iako je živa mogla ublažiti neke simptome sifilisa, prevelike količine mogle su izazvati ozbiljno trovanje i smrt.

U kolekciji se također nalaze posudice za lijekove koje su se mogle složiti jedna u drugu, velika srebrna igla za šivanje tijekom operacija, škare za izvođenje operacija te zdjela s batom za pripremanje ljekovitih pripravaka (pogledajte u galeriji gore).

Britanski pirat Edward Teach (1680-1718), poznatiji kao Crnobradi, operirao je između Kariba i kolonija na istočnim obalama Amerike. Mada su o njemu kolale svakakve priče, nema podataka da je bio okrutan prema svojim zatočenicima ili posadi. U svojim pohodima uglavnom je izbjegavao silu, a koristio se različitim metodama zastrašivanja. U tome mu je svakako pomagala njegova gusta crna brada, ali i 40 topova koje je ugradio u Queen Anne's Revenge.