KAOS kod slovenije

Na granicama višesatne gužve: Putnici izlaze iz autobusa i granicu prelaze pješice

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 14.04.2017 12:41
  • Objavljeno 14.04.2017 u 11:03
Gužva na granici

Gužva na granici

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Uoči uskrsnog vikenda stanje na granicama sve je lošije. Zbog postroženih kontrola na izlasku iz Slovenije na Bregani, prema podacima HAK-a, čeka se sat i pol. Takvo dugo čekanje je neprihvatljivo, poručuje zastupnik u Bundestagu Josip Juratović

Prema podacima HAK-a, najgore je stanje bilo na Bregani, gdje se u jednom trenutku na izlazak iz Slovenije čekalo čak pet sati.

Prema aktualnim podacima sada se na Bregani za izlaz iz Slovenije čeka oko sat i pol, na graničnom prijelazu Bregana naselje oko sat vremena,  na Harmici oko 30 minuta.

Na Maclju za izlazak iz Slovenije čeka se sat i pol, na Lupinjaku 30 minuta, na Dubravi Križovljanskoj 20 minuta te na Kaštelu 40 minuta. 

U oba smjera gužve su na Bajakovu, Karasovićima, te Pasjaku (izlaz iz Slovenije čekanje oko sat i pol, izlaz 30-40 minuta).

Situacija nije bolja ni na izlasku iz Hrvatske.  Na graničnom prijelazu Slavonski Brod čeka se sat vremena, u Staroj Gradiški sat vremena, a isto toliko čeka se i na graničnom prijalzu Županja, Ličko Petrovo Selo i Maljevac.

Promet autobusa, izvještava HAK, pojačan je na graničnom prijelazu Bregana (izlaz iz Slovenije uz čekanje pet sati, izlaz iz RH uz tri i pol sata čekanja), Macelj (izlaz iz Slovenije uz oko dva sata čekanja). Promet teretnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima: Bajakovo (kolona na izlasku iz RH duga je oko 3 km), na Maclju (izlaz iz Slovenije čekanja su oko 1,5 h), Pasjak (izlaz iz Slovenije čekanje oko 1,5 h).

Pojedini putnici koji su u Hrvatsku pokušali ući autobusima, nakon više sati čekanja odustali su, izgubili živce, uzeli svoje putovnice i u Hrvatsku su ušli pješice, javlja N1. Neki su više vremena proveli sa slovenske strane granice kod Bregane, nego li putujući kroz Austriju i Sloveniju.

Ovakva višesatna čekanja su neprihvatljiva, smatra zastupnik u Bundestagu Josip Juratović.

'Prije svega imam razumijevanja za to da se za ove terorističke napade moraju tražiti rješenja, ali ona moraju biti tako posložena da nitko nepotrebno ne trpi. Ovo je meni više demonstracija sigurnosti koja je potrebna cijeloj Uniji, no mislim da se na taj način nećemo zaštititi. Četiri do pet sati čekanja je neprihvatljivo i nije nikakvo rješenje', kazao je Juratović za N1.

Njemačka ovakvim gužvama, dodaje, još nije pogođena. 'Dogovorili su se oko zaštite granice tako da se spriječi da uđu teroristi i zato ne razumijem ovu kontrolu kada se izlazi. Nelogično mi je to da se čeka na izlazu umjesto na ulazu u Schengen i EU', kaže Juratović.

Upitan kakvo rješenje predlaže, zastupnik u Bundestagu je rekao: 'Namjerno sam govorio o pitanju integracija i razvoja društva u samoj Uniji. Puno se paničari oko izbjeglica. Brkaju se terorizam i izbjeglice. Moramo prije svega objasniti ljudima što je što i na čemu se treba raditi. Na kraju, te izbjeglice su isto žrtve terorizma. Kao političar mogu reći da politika u demokratskom sustavu nikad nije uklesana u kamen. Treba se naći političko rješenje, a ovo sve više sliči na briselsku birokraciju koja vodi proces o kojem se nije dovoljno razmislilo i izgleda da nitko nije mislio na ove posljedice.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!