NANOSI PREKO 4 METRA

Na Biokovu snježne lavine!

13.02.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Visoki snijeg na Biokovu, gdje ga je protekle noći palo novih petnaestak centimetara, prouzročio je snježne lavine koje su zamijećene na predjelu Troglav i na još nekoliko biokovskih vrhova i većih planinskih strmina, rekao je jutros dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na Biokovu Josip Samac

Planinari, koji možda dođu na Biokovo, trebaju biti vrlo oprezni zbog mogućih snježnih lavina, koje inače nisu uobičajene na toj najvišoj primorskoj planini, upozorava Samac.

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri visina snijega je oko 1,5 metara, što i nije česta 'zimska slika' oKo odašiljača HRT-a zbog vjetra što puše na vrhu Biokova, a temperatura je jutros bila minus 6 Celzijevih stupnjeva. U nanosima snijeg je visok oko 4,5 metara, a na ostalim planinskim predjelima viši od 2 metra, kazao je Samac.

Biokovska cesta nije prohodna. Čišćenje te dvadesetak kilometara duge planinske prometnice od prijevoja Staza do vrha Biokova počet će u ponedjeljak kako bi bila obavljena smjena 'posade' na odašiljaču HRT-a.

Iz Gradskog centra Osejava u Makarskoj upozoravaju izletnike da automobilom ne kreću dalje od prijevoja Staza kako ne bi ostali u snijegu i na zaleđenoj cesti na kojoj, bez obzira na zimsku opremu, nema mogućnosti kretanja ni mimoilaženja automobila.