HRVATSKA U BIJELOM

Na Biokovu do četiri metra snijega!

11.02.2010 u 10:48

Bionic
Reading

Liku je zahvatilo već godinama nezapamćeno snježno nevrijeme, a u Gospiću je od jučer palo 40 cm novog snijega pa je sada visok 60-ak cm

Snijeg je najviše teškoća stvorio u prometu na svim državnim cestama na kojima su na snazi zimski uvjeti, a za sav promet zatvorene su ceste Mazin - Lapac i Bjelopolje - Lapac. Zatrpao je i većinu lokalnih i županijskih cesta do udaljenijih naselja koja su prometno odsječena (i u drugom su prioritetu čišćenja).

U Gospiću se čišćenju snijega, uz uobičajenu zimsku službu, priključilo više teških strojeva komunalnih poduzeća i poduzetnika. U gradu su jutros znatno kasnili školski autobusi i autobusi u mjesnom i međumjesnom prometu.

U Plitvicama snježni pokrivač doseže 80 cm, a nešto manje snijega je u Korenici.

Promet je otežan i u Primorju gdje je noćas također padao snijeg.

Za sav je promet zatvorena dionica Jadranske magistrale od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Ne vozite na Biokovo!

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri snijeg je viši od jednog metra, a u nanosima doseže čak 2,5 do četiri metra, doznaje se jutros od voditelja smjene na odašiljaču HRT-a na Biokovu Petra Babića.

Jutros je na Biokovu izmjeren jedan Celzijev stupanj ispod ništice.

Stroj za čišćenje snijega čistio je jučer biokovsku cestu od Staza do Svetoga Jure, dugu oko 20 kilometara čak deset sati, kako bi danas bila obavljena redovita smjena posade na odašiljaču HRT-a na Biokovu, kazao je Babić.

HŽ: Uvjeti su zimski, ali sve pruge su otvorene

Unatoč nevremenu u cijeloj zemlji sve su pruge u Hrvatskoj otvorene za promet, ali zbog hladnoće i obilna snijega na nekim od njih rano jutros bio je otežan promet pa su kasnili putnički vlakovi, izvijestili su iz Hrvatskih željeznica (HŽ).

Iz Gradskog centra Osejave u Makarskoj upozoravaju vozače ljubitelje snijega da ne idu na Biokovo zbog visokih snježnih nanosa te mogućeg zaustavljanja vozila u snijegu koji i dalje pada.

Sve dežurne ekipe su na terenu, čiste snijeg s perona, kolosijeka i skretnica, a dežuraju i sve radionice za popravak vučnih vozila, kako bi se što prije uklonili kvarovi koji nastaju zbog snijega i niskih temperatura.

Jutros su vlakovi u zagrebačkom prigradskom prometu vozili bez ikakvih teškoća, kasneći u prosjeku pet minuta.

Vlakovi na osječkom, vinkovačkom, koprivničkom i varaždinskom području te vlakovi iz Siska vozili su također bez većih teškoća, a kasnili su do desetak minuta. Otkazan je jedino jedan vlak na pruzi Krapina - Đurmanec, a putnici su prevezeni kombijem.

Vlakovi kroz Liku prometuju bez većih teškoća pa je noćni vlak iz Splita u Zagreb kasnio deset minuta, koliko i noćni vlak iz Zagreba u dolasku u Split.

Rano jutros zbog teškoća na križanjima vlakova u Ivanić Gradu kasnili su vlakovi prema Novskoj i obratno. U tijeku jutra stanje se na tom području popravilo.

U Gorskome kotar noćas su velike količine snijega i niske temperature uzrokovale kvarove lokomotiva i signalnih uređaja. Oko 7 sati pokvarila se lokomotiva teretnog vlaka između kolodvora u Lokvama i Delnicama što je uzrokovalo zastoj na jednokolosiječnoj pruzi sve dok se vlak nije s drugom lokomotivom povukao u kolodvor u Lokvama.

Zbog toga zastoja, kao i drugih kvarova na lokomotivama i signalnim uređajima, jutarnji brzi vlak iz Rijeke kasni u dolasku u Zagreb oko 140, a brzi vlak Zagreb - Rijeka oko 60 minuta. Kasne i lokalni vlakovi na području Rijeke i Gorskoga kotara, navode u HŽ-u.