VOZAČI, OPREZ

Na Biokovu -12; bura krši i lomi po Dalmaciji

29.11.2016 u 12:50

Bionic
Reading

Na Biokovu je u utorak ujutro zabilježena najniža temperatura u Hrvatskoj od minus 12 Celzijevih stupnjeva. Tako niska temperatura na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri nije uobičajena u ovo doba godine, kazao je dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a Srečko Gregov, dodajući kako je Biokovo bez snijega što je još veća rijetkost potkraj studenoga

Na Makarskom primorju, gdje se temperatura jutros spustila na 3 Celzijeva stupnja, puše olujna bura brzinom od osamdesetak kilometara na sat, a zabilježeni su i udari vjetra do 110 kilometara na sat, doznaje se od Gradskog centra Osejava u Makarskoj.

Bura u Dalmaciji pričinila je manje štete na kioscima, reklamnim panoima, tendama ugostiteljskih objekata, u borovoj šumi i maslinicima, a na prometnicama bilo je borovih grana što ih je vjetar polomio i bacio na ceste, s kojih su uklonjene već u jutarnjim satima.

Trajektni promet na liniji Makarska-Sumartin na otoku Braču od jutros u 6 sati je u prekidu zbog jakog sjevernog vjetra i valova u Bračkom kanalu. Autobusi iz pravca Zagreba kasne dvadesetak minuta u dolasku, dok se autobusni promet prema Splitu i Dubrovniku odvija redovito.

Zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra vozačima se preporuča pozornija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja na državnoj cesti D8, kao i na brzoj cesti 533 od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, doznaje se od makarskog centra Osejava.

Zbog jake bure na dubrovačkom području u utorak je došlo do poremećaja u cestovnom i zračnom prometu, dok brodovi i dalje plove prema plovidbenom redu.

Prema obavijesti Hrvatskog autokluba (HAK), na mostu preko rijeke Omble na snazi je zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Jaka bura je još sinoć uzrokovala zastoj u Zračnoj luci Dubrovnik te je otkazan sinoćnji let iz Zagreba, a prema dostupnim podacima otkazan je jutrošnji let za Istanbul. Iz Lučke kapetanije Dubrovnik su potvrdili kako brodovi i dalje plove prema plovidbenom redu.

Meteoalarm je za jug Hrvatske izdao narančasto upozorenje zbog olujne bure s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra je 55 kilometara na sat, a najjači udari se predviđaju od 65 do 120 kilometara na sat.