OD METKOVIĆA DO PLOČA

Na 17. tradicionalnom Maratonu lađa 700 natjecatelja

09.08.2014 u 19:45

  • +2

Tradicionalni maraton lađa

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Tradicionalni Maraton lađa, 17. po redu, startao je ispod mosta u Metkoviću u kasnim poslijepodnevnim satima. Za pobjedu se na stazi dugoj 22,5 kilometara natječe 37 posada koje će večeras uploviti u pločansku luku, javlja HRT

Pokrovitelj Maratona lađa predsjednik Republike Ivo Josipović tradicionalna neretvanska plovila koja se natječu, prati iz posebnog tzv. predsjednikovog broda, u kojem skupa s njim plove i brojni drugi uzvanici i uglednici.

Prije starta maratona Josipović je rekao kako je ta manifestacija tradicija ali i važna turistička atrakcija. Svake godine sam ovdje da podržim ovu sjajnu manifestaciju koja je, s jedne strane, doprinos očuvanju tradicije naše nacionalne baštine, ali i velika i važna turistička atrakcija, rekao je Josipović.

Lađarske momčadi dolaze iz svih gradova i općina u dolini Neretve, okolnih općina i gradova iz BiH te iz Siska, Bjelovara, Zagreba, Iloka, Vinkovaca, Primorsko-goranske županije i Sombora u Bačkoj (Vojvodina).

Lađa u kojoj veslaju lađari tradicionalno je plovilo, koje se stoljećima rabilo za prijevoz ljudi i tereta na području neretvanske doline.