ruska televizija objavila intervju

Rusi zarobili Hrvata koji se borio u Ukrajini: Htio sam dobiti ukrajinsko državljanstvo jer sam se zaljubio

07.05.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Ruska državna televizija Russia Today objavila je razgovor sa zarobljenim pripadnikom ukrajinske vojske, za kojeg tvrdi da je hrvatski državljanin

Zarobljenik V. P. je služio u brigadi marinaca koja je bila u okruženju u Mariupolju, a tvrdi da je zarobljen tijekom pokušaja bijega opkoljenog grada s još nekoliko suboraca, prenosi RT.

'Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodajući samo noću, izbjegavajući svaki mogući kontakt', rekao je. Plan je propao kada je skupina naletjela na topničku jedinicu i predala joj se. Ta je postrojba u svojim je redovima imala više stranaca, među kojima i tri britanska državljana. Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nedugo nakon što je krajem veljače izbio tekući sukob. Borac kaže da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. želeći dobiti državljanstvo zemlje nakon što odsluži trogodišnji ugovor. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila "stacionarna", rekao je, dodajući da u tom vremenu "skoro" nije ispalio ni metak.

"Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela napustiti Ukrajinu", rekao je, ne objašnjavajući kako je točno završio u Ukrajini. Prethodno je služio u Hrvatskoj vojsci pet godina, iako kaže da nije imao nikakvo borbeno iskustvo.

MVEP: Imamo saznanja o zarobljenom hrvatskom državljaninu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je za Večernji list kako raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu u Ukrajini te da, u suradnji s ukrajinskim vlastima, nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Također naglašavaju da zbog osjetljivosti situacije ne mogu otkrivati detaljnije informacije.

"Pet godina sam bio u pješaštvu u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe", rekao je. Zatvorenik kaže da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja uz njegovu brigadu, kaže da su malo komunicirali i da su imali potpuno drugačije zapovjedništvo.

  • +6
Mariupolj 4.5.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

“Oni sudjeluju u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga”, rekao je.

Inzistira da nikada više ne bi uzeo oružje, nego da  bi se se, ako bude oslobođen, pridružio nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom križu. Stjecanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka, priznao je, a objavio je RT.