HDZ UPOZORAVA BALDASARA

Mutni poslovi oko obnove Turističke palače u Splitu?

09.09.2014 u 18:51

Bionic
Reading

Splitski HDZ pozvao je danas gradonačelnika Ivu Baldasara da poništi natječaj za obnovu Turističke palače te je izrazio sumnju da se pri dodijeli tog posla pogodovalo tvrtki 'Valleus' d.o.o., osnovanoj nedavno i bez iskustva u takvim poslovima

'Pozivamo splitskoga gradonačelnika da poništi taj nakaradni natječaj i da Gradsko vijeće razmotri situaciju koja je postala preozbiljna i preopasna da bi se rješavala u smjeru u kojem je naumila aktualna gradska vlast', rekao je predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, od sedam pristiglih ponuda za rekonstrukciju splitske Turističke palače po modelu plodouživanja jedna je eliminirana odmah, a od ostalih šest četiri su ispunjavale uvjete raspisanog natječaja i odabrana je tvrtka 'Valleus'.


'Postavlja se pitanje kakvi su to natječajni kriteriji ako je izabrana tvrtka koja je osnovana prije svega šest mjeseci dok su s druge strane izbačene renomirane tvrtke 'Tromont', 'Spegra' i 'F-Tours' koje imaju iskustva', istaknuo je Škorić. Upitao je i zašto se pojedincu, zbog sedam milijuna kuna investicije za obnovu, omogućuje da ostvari neto zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna u razdoblju od 30 godina te zašto grad nije sam financirao takvu investiciju i plodouživao preko nekih svojih tvrtaka.

'Turistička palača je vrijedan gradski resurs i prosvjedujemo zbog toga što natječaj nije raspisan po Zakonu o javnoj nabavi koji bi riješio brojne dileme i odagnao sumnje', istaknuo je Škorić i dodao kako je iz dokumentacije vidljivo da na otvaranju ponuda jučer nisu otvoreni dokumenti o dokazu sposobnosti, a drugi ponuđači nisu dobili zapisnik o pregledu.

Po njegovoj ocjeni, grad Split kao organizator nadmetanja krši i Zakon o sprječavanju pranja novca jer se, kako je rekao, 'u javnom nadmetanju svjesno osigurava ponuditelju da prikrije izvor novca (kapitalne snage) kojim će garantirati ispunjenje uvjeta'. Na novinarsko pitanje trebaju li se Uskok i Državno odvjetništvo uključiti u rasvjetljavanje tog slučaja, Škorić je odgovorio potvrdno, ističući kako 'istražna tijela trebaju sve to promotriti'.

Također je kritizirao splitsku Gradsku upravu jer je dogradonačelnica Batarelo ponudu za rekonstrukciju Turističke palače predstavila samo nekolicini novinara budući da su novinari na konferenciju bili pozvani samo 50-ak minuta uoči njezina održavanja. Rekao je kako sumnja da je to učinjeno kako bi sve prošlo što nezapaženije.