NISU OSUDILI VOJNI UDAR

Muslimansko bratstvo se požalilo Ashton na politiku EU

18.07.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Stranka slobode i pravde (PLJ), politički ogranak egipatskog Muslimanskog bratstva, rekla je u četvrtak da je na susretu s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton otvoreno kritizirala europsko stajalište nakon svrgavanja Muhameda Mursija.

Na tom susretu održanom u Kairu, izaslanstvo PLJ-a je istaknulo da je 'iznenađeno i da osuđuje službeno stajalište Europske unije koja sve dosad nije osudila vojni udar niječući egipatskom narodu pravo na izbor svog predsjednika, parlamenta i ustava', ističe se u priopćenju. 'Izaslanstvo je istaknulo da od EU-a očekuje da odlučno stane uz egipatski narod', dodaje se u tekstu. Među sugovornicima Ashton bili su bivši Mursijev premijer Hičam Kandil te dvoje ministara u bivšoj vladi, članovi Muslimanskog bratstva, Amr Darag (međunarodna suradnja) i Muhamed Behr (lokalni razvoj).

EU je više puta komentirao Mursijevu smjenu 3. srpnja pozivajući na 'suzdržanost' i na 'nacionalnu pomirbu'.

U prigodi svog posjeta Kairu u srijedu Ashton je naglasila kako EU želi da 'Egipat brzo ide naprijed prema demokratskoj budućnosti'.

Ashton se sastala i s privremenim predsjednikom Adlijem Mansurom, premijerom Hazemom Belavijem i moćnim vojnim zapovjednikom i ministrom obrane, generalom Abdelom Fatahom al-Sisijem te s drugim članovima vlade. Usto je izrazila žaljenje što se nije mogla sastati s Mursijem, zauzevši se za njegovo oslobađanje, poput Sjedinjenih Država i Njemačke. Svrgnutog predsjednika vojska drži na nepoznatu mjestu. Nove vlasti su rekle da je 'na sigurnom' i da se s njime 'korektno postupa'.

Više od stotinu ljudi poginulo je u sukobima nakon Mursijeve smjene koja je uslijedila nakon masovnih prosvjeda na kojima se zahtijevao njegov odlazak.