ŽRTVE SEX TRAFFICKINGA U SRBIJI

Muškarci, žene i djeca završavaju u raljama trgovaca ljudi

28.06.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Prema službenim podacima, prošle je godine u Srbiji identificirano 89 žrtava trgovine ljudima. Iako je žrtava manje nego 2009, kada je identificirano njih 127, Srbija i dalje prednjačila u regiji kao izvor, tranzitna, ali i odredišna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su žrtve seks traffickinga te su izloženi prisilnom radu, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta o trgovini ljudima za 2011. koji je objavljen u ponedjeljak

Među žrtvama trgovine ljudima u 2010. godini, u Srbiji je dalje bilo najviše srpskih državljana, a potom slijede državljani susjednih zemalja te ostalih istočnoeuropskih država. Djeca, među kojima je velik broj onih iz romskih obitelji, na meti su seksualne eksploatacije, a mnoga su prisiljavana i na brak u kojemu ih se primorava da služe i prose. Osim u Srbiji, srpski su građani, kako navodi Beta, nerijetko izloženi i prinudnom radu u trećim zemljama.

DJECA-ŽRTVE ZAVRŠAVAJU U SIROTIŠTU I POPRAVNOM DOMU

U izvještaju State Departmenta ističe se da srpska vlada, iako ulaže značajne napore, ipak ne ispunjava u potpunosti standarde za eliminaciju trgovine ljudima. U izvještaju se podsjeća da je vlada u veljači ove godine osigurala sredstva za godišnje financiranje skrbi o žrtvama trgovine ljudima, no ističe se da je novčano ulaganje nedovoljno da se osigura odgovarajuća pomoć žrtvama traffickinga. U Srbiji tako i dalje nema dovoljno specijaliziranih skloništa za žrtve trgovine ljudima. Navodi se i da vlada nema dovoljno kapaciteta da adekvatno zaštiti djecu žrtve trgovine ljudima, koju se i dalje smješta u sirotišta ili u popravne domove za mlade u Beogradu i Novom Sadu.

STROŽE KAZNE ZA TRGOVCE LJUDIMA

State Department navodi da bi Srbija trebala poboljšati primjenu procedura za identifikaciju žrtava trgovine ljudima te strože suditi i kažnjavati one koji provode trgovinu ljudima, tjeraju ih na prisilni rad te ih seksualno eksploatiraju.

U izvještaju State Departmenta stoji da su srpske vlasti u 2010. godini sudski gonile 99 osumnjičenih trgovaca ljudima, a 36 osoba je proglašeno krivim, dok ih je u 2009. osuđeno ukupno 40. Najveće kazne dobilo je četvero trgovaca ljudima koji su osuđeni na 10 do 20 godina zatvora. Njih sedam dobilo je kaznu od pet do 10 godina, desetorici je određena kazna od tri do pet godina, sedmorici od jedne do tri godine, a osam osoba je kažnjeno zatvorskom kaznom od šest mjeseci do godinu dana.