novi slučajevi

Dvoje zaraženih u Virovitici; muškarci se iz Njemačke vratili istim automobilom; jedan bio u kontaktu s ukućanima

03.05.2020 u 14:12

Bionic
Reading

Na području Virovitičko-podravske županije evidentirana su dva nova slučaj zaraze koronavirusom tako da ih je sada ukupno devet dok je jedna osoba ozdravila, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite

„Riječ je o dvije muške osobe srednje životne dobi koje su istim automobilom došle iz Njemačke. Jedna od njih imala je kliničke znakove bolesti, druga nije. Osoba sa kliničkim znacima bolesti nije ostvarila kontakt s nikim i nalazi se nalazi u kućnoj samoizolaciji. Druga je, na žalost ostvarila kontakt s ukućanima, suprugom i djecom“, rekao je na konferenciji za novinare dr. Miroslav Venus, epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“.

Dodao je kako će zbog toga u kućnu samoizolaciju, 14 ili 28 dana, ovisno o razvitku ili izostanku kliničkih znakova i članovi njegove obitelji.

„Ovaj slučaj ukazao na problem što građani koji se vrate na 72 sata iz inozemstva, koliko im je dopušteno posebnom odlukom Nacionalnog stožera, smatraju da se ne moraju pridržavati mjera kućne samoizolacije i ostvaruju kontakte s ukućanima i eventualno drugim osobama“, rekao je dr. Venus.