živjeti zdravo

Musić Milanović: Najveći uspjeh je provedba tjelesne kulture u svim školama

10.09.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana, u nedjelju je održan završni događaj projekta "Živjeti zdravo", a voditeljica projekta Sanja Musić Milanović istaknula je logističko osiguranje svih škola za provedbu tjelesne kulture kao jedan od njegovih najvećih uspjeha.

U prijelazu iz 2014. u 2015. identificiralo se da 55 posto škola te 20 posto učenika nema dvorana i logističkih preduvjeta za projekte tjelesne i zdravstvene kulture, podsjetila je Musić Milanović te dodala da su se, tijekom projekta, sve škole u Hrvatskoj prostorno osigurale za provođenje tjelesno-zdravstvenih aktivnosti u dvoranama ili na poligonima.

Paralelno se u 183 matične škole održala edukacija 183 tročlana tima, sastavljenih od stručnih kineziologa te učitelja i učiteljica nižih razreda osnovne škole, koji su sad u mogućnosti provoditi nastavu na poligonima i educirati osoblje, kazala je.

Musić Milanović dotaknula se i prehrane u školama te kazala da su uz pomoć nutricionistkinje kreirali i u škole dostavljali jelovnike usklađene s nacionalnim smjernicama te da njihove jelovnike 45 posto škola i dalje primjenjuje na tjednoj razini.

Osim tjelesnog zdravlja, projekt "Živjeti zdravo" bavio se i aspektom mentalnog zdravlja, a početnom je analizom stanja u školama ustanovljeno da 97 posto učitelja i učiteljica želi prepoznati simptome depresije kod djece, ali ne zna kako.

"Zato smo osmislili program koji se zove "Pomozi da" i u ovom trenutku, u 30 posto škola u Hrvatskoj imamo barem jednog educiranog djelatnika, koji je u mogućnosti prepoznati rane depresivne simptome i pružiti prvu pomoć", rekla je Musić Milanović.

Uz sve to, u okviru projekta se u 25 posto srednjih škola u Hrvatskoj provela edukacija o spolnom i reproduktivnom zdravlju, postavila se prva klupa za dojenje u Splitsko- dalmatinskoj županiji, a sve aktivnosti projekta s nacionalne razine provedene su u suradnji sa županijskom.

Projekt "Živjeti zdravo" dvaput nagrađen, prijavljuje se novi ciklus za osobe s teškoćama

Projekt "Živjeti zdravo" nagrađen je već dva puta, a trenutno je u procesu prijavljivanja u novi ciklus koji je, kaže, orijentiran na promoviranje zdravog života u krugu osoba s poteškoćama ili invaliditetom te u domovima za nezbrinutu djecu i starije.

Nacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo, sufinanciran je novčanim sredstvima Europskog socijalnog fonda i trajao je od 2016. do 2023.

Projekt "Živjeti zdravo" sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš, a njegov je cilj unapređenje zdravlja populacije kroz kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života.