savjeti dizajnera

Izbjegnite ključne greške: Evo kako da vaš interijer nikad ne djeluje zastarjelo

10.09.2023 u 19:16

Bionic
Reading

Od micanja tepiha, preko usklađivanja boja, do korištenja modernih materijala; evo što učiniti kako biste izbjegli najčešće zamke u uređenju doma

Urediti dom tako da uspješno spaja moderan dizajn, a zadrži toplinu i autentičnost, nije nimalo lak zadatak, no postoje određena pravila koja će vam garantirati postizanje dobitne formule za predivan interijer.

Eksperti za uređenje doma naglašavaju da je ključno izbjeći nekoliko čestih grešaka koje, uz sve napore, interijer mogu učiniti zastarjelim. U nastavku donosimo načine na koje modernizirati dom uz bezvremenski dizajn!

Zamka trendova

Kako bi vaš dom bio ukusno uređen u bilo kojem desetljeću, izbjegavajte ultratrendi dekoracije koje će zastarjeti za samo nekoliko mjeseci.

'Trendovi uređenja doma, sada više nego ikad, stalno se razvijaju i mijenjaju – od boja, preko završnih obrada, do oblika i veličina. Najbolje je držati se onoga što volite i sakupljati one komade i predmete koje ćete dugo čuvati', kaže dizajnerica Megan Paulson.

Umjesto da pokušavate držati korak sa svim najnovijim trendovima, usredotočite se na bezvremenske i personalizirane komade namještaja i kombinacije boja, koje ćete uz jednostavne prilagodbe uvijek moći 'ažurirati' kad nastupe promjene aktualnih stilova.

Diskontinuirani dekor

Ako postoji jedna stvar koja će podići svaki interijer, onda je to boja. Hrabre nijanse mogu postati stalan izbor u vašem domu, ali ključno je postići pravilan omjer nijansi koji će čitav prostor povezati u smislenu cjelinu.

'Kao dizajneru, dom mi se čini zastarjelim kada nedostaje kohezivnog dizajna, što rezultira neusklađenim i nepovezanim dojmom. Zato je važno pronaći paletu boja koju možete koristiti u cijeloj kući', ističe dizajnerica Jasmine Crockett.

Hrastov namještaj

Iako je 20. stoljeće favoriziralo drveni namještaj, ovaj trend danas se ne čini nimalo modernim. 'Komadi od hrastovine i borovine iz 1980-ih bili su u svemu. Stolovi za blagovaonice, ormarići, komode... Gotovo da nije bilo komada napravljenog od drugog materijala. Danas je važan omjer drveta i modernijih varijanti namještaja (poput mramora, stakla i sl.) kako biste izbjegli da vam interijer bude preplavljen tamnim, zastarjelim drvetom', tvrdi Paulson.

Tematske spavaće sobe

Iako su tematske spavaće sobe nesumnjivo šarmantne, vrlo lako će postati zastarjele i teško ćete ih 'pomlađivati' detaljima.

'Dekor s ekstravagantnom temom, poput morskih tapeta i obilne upotrebe cvjetnih uzoraka, može brzo zastarjeti. Umjesto toga, primijenite elemente svojih omiljenih tema kako biste osigurali da prostor bude i zabavan i svjež. Naprimjer, ako ste opsjednuti morskom temom, odlučite se za nekoliko akcentnih komada, poput biserne svjetiljke ili plavog pomoćnog stolića, umjesto da cijeli svoj prostor prekrijete dekoracijom s temom oceana', napominje Crockett.

Previše 'teških' materijala

Oblaganje zidova tapetama, postavljanje laminata ili parketa duž čitavog prostora, masivne pločice u kupaonici i kuhinji, samo su neki od načina na koji zagušujete prostor i onemogućavate mu modernizaciju.

Umjesto toga, unesite više svježine 'golim' zidovima, pločicama laganije i sitnije teksture te materijalima kao što su kamen, staklo i mramor.

Usklađeni setovi namještaja

Usklađeni setovi namještaja jednostavan su i učinkovit način za ukrašavanje bilo kojeg prostora, ali njihova kruta uniformnost mogla bi vas kočiti u budućem preuređenju doma.

'Prostoru daju predvidljiv i zastario izgled. Umjesto toga, pomiješajte oblike i materijale namještaja kako biste izbjegli pretjeranu sličnost', naglasila je dizajnerica interijera Crockett.

Raskošan pod

Podovi su često zanemaren faktor, no činjenica jest da prostoru daju specifičnu notu koja utječe na kompletan dojam. Jedan od razloga je taj što reflektiraju ili upijaju svjetlost, a to može narušiti osjećaj koji želite postići u svom domu.

'Najbolje je odbaciti žutozlatne drvene podove koji su odavno out, ukloniti glomazne tepihe te linoleum i vinilne podove. Umjesto toga, birajte keramičke pločice ili svjetlije parkete', zaključuje Paulson.