EGIPAT KAO NOVI IRAN?

Mursijevi pristaše na ulicama ustali za šerijatske zakone

01.12.2012 u 22:54

Bionic
Reading

Egipatske snage reda poduzele su jake mjere kako bi spriječile sukobe između pristaša predsjednika Muhameda Mursija i pristaša oporbe nakon što su danas Muslimanska braća i salafiti u središtu Kaira organizirali prosvjed u znak podrške predsjedniku i usvajanju nacrta novog Ustava kojem bi se u Egiptu uveli šerijatski zakoni.

Naime, u petak su izbili sukobi između Mursijevih i oporbenih pristaša, a najkrvavije je bilo u gradu Aleksandriji gdje su se sukobljene strane koristile bejzbolskim palicama, noževima, bakljama i petardama. Ranjeno je otprilike 150 prosvjednika. Danas je predsjedniku Mursiju predan nacrt novog Ustava koji bi on idućeg tjedna trebao potpisati.

Prosvjed u Egiptu


Zbog nepopularnih poteza koje je prošlih dana poduzimao, Mursi više nije omiljen čak ni među vjernicima. Naime, u džamiji Shirbatli u predgrađu Kaira, tijekom molitve petkom na kojoj je bio dogodio se incident nakon što je Imam džamije, koji je držao govor prije molitve, zamolio vjernike da ne sudjeluju u prosvjedima protiv predsjednika Mursija. Na to su vjernici uzvratili uvredama na račun predsjednika koji je bio u prvim redovima prisiljen slušati jednoglasno dovikivanje: 'Mursi je faraon, Mursi je faraon!'.