VRATILI JE NA SILU

MUP Srbije o smrti afganistanske djevojčice: Hrvatska policija nije poštovala pravila

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 26.12.2017 18:41
  • Objavljeno 26.12.2017 u 12:31
.

.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željezničkoj nesreći 21. studenog na kolosijeku željezničke pruge Šid-Tovarnik, neposredno nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, naveo je MUP Srbije

Kako se navodi u odgovoru MUP-a Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila iz Beograda, hrvatski granični organi nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji i Protokolom ministarstava unutrašnjih poslova dvije zemlje o predaji i prihvatu osoba čiji je boravak nelegalan, prenosi N1.

Na pitanje je li u Srbiji pokrenuta istraga o smrti djevojčice, MUP Srbije je tu organizaciju, koja je pravni zastupnik obitelji djevojčice, uputio na Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici, koje je Centru za zaštitu i pomoć tražiteljima azila odgovorilo da nije pokrenulo istragu, jer se incident odigrao gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije, a da je po samom nesretnom događaju vlak ušao u Srbiju.

Šestogodišnja djevojčica iz Afganistana Medina Hussiny poginula je 21. studenog na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro dece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gde je djevojčicu udario vlak. 

Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je s grupom migranata prešla granicu dvije zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umjesto da ih odvedu u policijsku stanicu gdje bi zatražili azil kao što su izrazili namjeru, natjerali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije. 

U tom trenutku naišao je vlak koji je pregazio šestogodišnju djevojčicu. 

  • +4
  • +1

Izbjeglice u Šidu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Matejčić

MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je obitelj poginule djevojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dvije zemlje. 

Policija je takođe potvrdila saznanja da je hrvatska policija razdvojila majku djevojčice i ostalu djecu od njenog tijela nakon pogibije.

Na pitanja tko je preuzeo tijelo djevojčice nekoliko dana poslije nesreće, kao i je li ju pratila bilo kakva dokumentacija i procedura, MUP Srbije nije odgovorio, već je uputio na Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije. Podsjetimo, tragediju istražuje Ured pučke braniteljice RH, a izvještaj o slučaju zatražio je i Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora. MUP već danima ne odgovara na optužbe koje je ranije iznijela Madinina majka.

MUP: Nismo primili službeni prigovor

Ubrzo je stigla i reakcija hrvatskog MUP-a. 'Postupak u slučaju povrede readmisijskog sporazuma predviđen je samim sporazumom. Republika Hrvatska do sada nije zaprimila službeni prigovor Republike Srbije o povredi sporazuma na način kako je to predviđeno sporazumom. Nastavno, smatramo da se nikako ne može smatrati povredom readmisijskog sporazuma postupanje u slučajevima „više sile“, kao u ovom događaju u kojem policija nije spriječila majku da se sama vrati u Srbiju', stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Tvrde kako se Ministarstvo u nekoliko navrata očitovalo o navedenom događaju, kao što se i očitovalo Saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

'Policijski službenici upoznali su majku djevojčice o daljnjem tijeku događaja te je majka dragovoljno pristala vratiti se ostatku grupe koja je bila zadržana na graničnoj crti, a potom u Republiku Srbiju. Niti u jednom trenutku majka stradale djevojčice nije izrazila želju za međunarodnom zaštitom, već isključivo za povratak u grupu osoba koja nije bila na području Republike Hrvatske. Dopuštanje ulaska majki s teško ranjenom djevojčicom smatramo našom obvezom pomaganja u hitnim situacijama spašavanja života, kako smo i postupili, te se ne smatra ilegalnim prelaskom državne granice. Majka je, po preuzimanju tijela djeteta od hitne medicinske pomoći, na svoj zahtjev otišla do grupe koja je bila zadržana na graničnoj crti van Republike Hrvatske, u Republici Srbiji. Obzirom da je legalno ušla u Republiku Hrvatsku zbog „više sile“ i humanitarnih razloga, navedeno nije i ne može biti predmetom readmisijskog postupka', navode u MUP-u.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!