stigla reakcija

MUP o snimci nasilja nad migrantima koju je objavio Der Spiegel: Sve optužbe dolaze iz iste kuhinje, a cilj im je diskreditirati RH

19.11.2020 u 10:55

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) reagiralo je na snimke koje je objavio njemački magazin Der Spiegel, na kojima se navodno vidi brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz BiH pokušavaju prijeći u Hrvatsku. Iz MUP-a poručuju da hrvatska policija štiti granicu od ilegalnih migracija i nezakonitog postupanja, a čini to jer je to njezina zakonita obveza kako bi svojim građanima osigurala mir i sigurnost

'Izvješćujemo hrvatsku javnost da smo suočeni s drugim po redu ozbiljnijim valom neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije. Podsjetit ćemo da je prvi val bio uoči donošenja odluke o ispunjavanju tehničkih uvjeta za pristupanje Šengenskom prostoru, kao i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Oba navedena vala optužbi dolaze iz iste kuhinje, odnosno niza nevladinih organizacija koje su djelovale, odnosno još uvijek djeluju na području Bosne i Hercegovine dok nijedna od njih ne djeluje na području Republike Hrvatske', poručuju iz MUP-a u reakciji na snimke koje je objavio Der Spiegel.

Cilj im je, navode iz MUP-a, isključivo i samo diskreditirati Republiku Hrvatsku, negirati činjenice da Hrvatska ima pravo na zaštitu svojih granica, a konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se spriječilo donošenje odluke o našem članstvu u Šengenskom prostoru.

'Republika Hrvatska svoju granicu ne štiti radi pristupanja Šengenskom prostoru i ne štiti ju da bi dobila europska sredstva za opremanje policije. Hrvatska policija štiti granicu od ilegalnih migracija, štiti ju od nezakonitog postupanja i opasnosti koje sa sobom mogu donijeti ljudi bez dokumenata i bez identiteta, a čini to kako bi stanovnicima Hrvatske pružila mir i sigurnost', ističu u MUP-u.

Masovne tučnjave, napadi na građane i međusobni sukobi koji nerijetko završavaju smrtnim ishodom, kojima nažalost svjedoče građani susjedne nam Bosne i Hercegovine, nisu dio izvještavanja tih organizacija niti se takve događaje smije propitkivati. Propitkivati se smije samo pravo Hrvatske da štiti vlastitu granicu, smatraju u MUP-u.

Objašnjavaju da je namjera nezakonitih migranata koji se kreću duž tzv. balkanske rute isključivo to da ih se na tom putu ne registrira, a oni koji u tome uspiju i zateknemo ih u Hrvatskoj zatražit će azil te potom prije ili kasnije nastaviti svoj nelegalni put najčešće prema Austriji, Njemačkoj i Italiji.

Time se stvara začarani krug, dodaju, s jedne strane sekundarnih migracija, jer migrante države odredišta potom vraćaju u Hrvatsku, da bi uslijedio njihov novi pokušaj nezakonitog prolaska - dok ne uspiju, dok s druge strane dolazi do značajne zloporabe sustava međunarodne zaštite u Hrvatskoj. U većini slučajeva radi se o muškarcima samcima iz Afganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Bangladeša, Alžira i Maroka u dobi od 20 do 45 godina, tvrde.

Snimka koja prikazuje nasilje prema migrantima Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Border Violence Monitoring Network

'O ovim činjenicama u više smo navrata upoznavali strane medije, ali s obzirom da to ne objavljuju, kao i mnogobrojna spašavanja migranata na području Hrvatske, očito je da procjenjuju da te činjenice ne bi bile od interesa za njihove čitatelje', poručuju iz Ministarstva.

Svjesni, kažu, da postupanja koja nam se stavljaju na teret mogu imati negativan utjecaj na hrvatsku policiju, prvi smo u Europskoj uniji započeli razgovore s Europskom komisijom, Agencijom EU-a za temeljna prava i drugim dionicima i spremni smo uspostaviti nezavisni mehanizam nadzora postupanja na granicama.

To je njihov zahtjev i način na koji žele dokazati ispravnost i zakonitost našeg postupanja.

'Vezano uz objavljene sekvence snimki, izvješćujemo javnost kako smo i prije objave bili upoznati sa sadržajem te smo ga detaljno analizirali. Sekvence snimki sadrže čitav niz nedosljednosti i proturječnosti, kako u ponašanju, tako i u odjeći sudionika te se iz istih ne može sa sigurnošću potvrditi da se radi o regularnim pripadnicima hrvatske policije. Ne toleriramo nikakvo nasilje u zaštiti granice niti je ono sastavni dio naših postupaka, stoga zaključno navodimo kako nemamo evidentiranih postupanja prema datumu i lokaciji koji se navode u objavi. Dakako da ćemo navodne događaje, kao i u svim ranijim slučajevima, na temelju dostupnih informacija temeljito provjeriti i o svemu utvrđenom izvijestiti hrvatsku i inu javnost, kao i Europsku komisiju', zaključuju na kraju u MUP-u.

O nasilju nad migrantima u četvrtak je na konferenciji za medije govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Što je rekao, možete pročitati ovdje.