sporna parola

Muke po ACAB-u: Što se krije iza četiri slova na kojima država trenira strogoću, i rade li to i vani?

18.09.2019 u 19:22

Bionic
Reading

Kažnjavanje zbog kratice ACAB, parole koja u punom obliku glasi 'All cops are bastards' (Svi policajci su kopilad), već je duže praksa hrvatske policije i sudstva jer, po njihovom tumačenju, predstavlja huliganski potpis usmjeren protiv njih. Prije slučaja kolege Gordana Duhačeka s portala Index zabilježen je niz slučajeva u kojima su pojedinci kažnjeni zbog isticanja spomenute parole. Posebno su na udaru nogometni navijači

Recimo, jedan Karlovčanin je početkom 2018. godine kažnjen jer je sa svojeg profila u grupi na Facebooku, poznatijoj kao Grupa za trolanje, objavio montiranu fotografiju s natpisom 'Fuck da Police A.C.A.B.'

Sud je zaključio da je mladić time počinio prekršaj iz domene remećenja javnog reda i mira te mu odredio kaznu od 200 njemačkih maraka, baš koliko je odrezao i Duhačeku.

Parola koju Antidifamacijska liga svrstava u simbole mržnje kažnjava se i u drugim državama. Za slogan kažu da je već dugo u upotrebi u kulturi skinheada, pri čemu ga koriste i rasistički i antirasistički skinheadi. Prema drugim izvorima, u upotrebu su ga uveli anarhisti, ali sigurno je to da se prvo koristio u Engleskoj.

Ni na Zapadu nisu načisto s time treba li kažnjavati korištenje parole ACAB ili bi trebala biti obuhvaćena pravom na slobodu govora.

U Njemačkoj se recimo, prema odluci ustavnog suda, kažnjavanje za 'ACAB' odnosi samo na precizno definiranu, brojčano relativno malu skupinu osoba. U suprotnom je neopravdan udar na slobodu mišljenja.

Kuriozitet je recimo to da je jedan navijač u Regensburgu 2011. kažnjen jer je imao majicu COPACABANA, na kojoj su slova ACAB bila obojena drugom bojom. Doduše, kazna je bila 15 eura.

S druge strane, jedan se austrijski taksist koji je imao naljepnicu ACAB na autu izvukao jer je na sudu objasnio da to znači 'All Colours Are Beautiful' (Sve boje su lijepe).

U svibnju 2016. godine sud u Madridu oslobodio je optužbe 34-godišnju ženu koja je nosila torbu na kojoj je bio istaknut akronim ACAB, ispod kojeg je pisalo 'All Cats Are Beautiful' (Sve mačke su lijepe).

Policija kažnjava i sve asocijacije vezane uz ACAB pa problema sa zakonom možete imati ako napišete 1312 po rednom broju slova, iako danas postoje majice koje prikazuju Sinjsku alku s pogođenim jednim puntom, potom 'u sridu', zatim opet jednim puntom i na koncu 'u dva', što daje brojeve 1312, no ako ih se tumači kao redne brojeve abecede, dobiva se ACAB. I te majice su zabranjene, piše Dalmatinski portal, navodeći i da prije 15-ak godina policija nije bila tako ažurna po pitanju te uvredljive poruke, a može se reći da dobar dio 'plavaca' nije ni imao pojma što ona znači, tako da je Torcida jedno vrijeme čak i nosila transparent na kojem je pisalo ACAB.

Sociolog Dražen Lalić kaže da ta krilatica pripada delinkventnim supkulturama koje njome označavaju to da su policajci koji se brinu za red njihovi neprijatelji.

'Supkultura je po definiciji provokacija službene kulture, znači onoga načina života, vrijednosti i simbola te svega što promiče vlast', kaže Lalić.

Danas kada mladi pišu ACAB po zidovima to je simbolički, smatra Lalić, i ne predstavlja kontrakulturni čin. To je, objašnjava, danas folklor pripadnika supkultura vezan uz odrastanje u određenom kontekstu i vremenu.

'Ovo je zemlja u kojoj se uglavnom ne kažnjava fašistički pozdrav 'za dom spremni', ali se kažnjava supkulturni folklor. Milicija trenira strogoću da ne bude sve kako ja hoću…', citirao je Lalić stihove Bijelog dugmeta te istaknuo da je to izraz mišljenja, ružan i nepristojan, ali ne bi trebalo kažnjavati ljude zbog njega.

Stava je da će ovaj slučaj biti svojevrsna socijalizacija vezana uz taj simbol te da će proizvesti nenamjeravani učinak.