ŠEFICA ODLUČUJE

Muke HDZ-a u Dalmaciji: Kako zaboraviti Sanadera?

04.02.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Za nositelja liste u desetoj izbornoj jedinci Jadranka Kosor po svemu sudeći već je odredila umirovljenog generala Damira Krstičevića, a u splitskim ograncima već je započela bitka za prevlast. Fotelje se tresu predsjednicima gradske i županijske organizacije Dujomiru Marasoviću i Kruni Peronji

U izbornoj godini, dok se država raspada po šavovima, a u stranci vlada nervoza zbog masovnih hapšenja, Jadranki Kosor doista nije lako: pored svih problema prisiljena je uvoditi red i u dalmatinske ogranke HDZ-a.

U njima – a posebno u najvećem, splitskom – o izborima trenutačno ni ne razmišljaju. Panično se pokušavaju uhvatiti pozicije i naklonost šefice stranke, toliko da se prvi put u povijesti javno raspravlja o kandidatima za vođe na lokalnoj razini.

Predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović u lokalnim okvirima nekako još i funkcionira, no šira javnost doživljava ga kao 'Keruma s diplomom': nizom skandaloznih javnih ispada šokirao je vodstvo u Zagrebu, gdje su postali svjesni da se ne uklapa u novi, umiveni imidž stranke. Marasović je otvorio frontu prema Kerumu, shvativši da jedino tako može vratiti izgubljene glasove u splitskim predgrađima, no otvorene ambicije da ga smijeni pokazala je Sanja Bilač, navodna 'nova snaga', nastavnica u osnovnoj školi i grlata vijećnica u splitskom gradskom vijeću.

Na županijskoj razini šefuje Kruno Peronja, mačak s devet života, koji je desetljeća marljivog stranačkog rada vrlo pametno iskoristio: njegov odvjetnički ured danas zastupa desetke gradova i općina u kojima je HDZ na vlasti, od svih njih ubire unosne paušale, a vrlo slično je i u brojnim institucijama, upravama i tvrtkama kojima je županija vlasnik ili suvlasnik. Peronjina supruga posluje s županijskim ljekarnama, a kad je župan Ante Sanader pokušao stati na kraj klijentelizmu – Peronja se odvažio na pokušaj puča. Nije uspio, i tu je započeo njegov pad.

Na njegovu fotelju puca Kristijan Petric, bivši predsjednik županijske Hvidre, kojemu je sve išlo na ruku: otkrilo se da je Peronja najprije kršio Vladinu odluku i kao predsjednik nadzornog odbora tvrtke Jadroplov primio nekoliko desetaka tisuća kuna više nego što je bilo dozvoljeno, potom i da je bivšem direktoru Stipi Papiću odobrio plaću od čak 51 tisuću kuna, pa je sve bilo spremno za veliku smjenu. Petric je u Splitu dočekao Jadranku Kosor i s njome ručao, potom je u isti restoran dovukao i Željka Keruma, no čini se da je prebrzo i previsoko poletio – iz Zagreba mu je samo dan kasnije neslužbeno poručeno da nema velikih šansi, barem zasad. Podijelila se Hvidra, a uzjogunili su se i lokalni HDZ-ovci, pa su Petricu iskopali podatak da je u predsjedničkoj kampanji podupirao Dragana Primorca – a ovih dana u stranci to i nije neka preporuka...

HDZ-ovo pitanje svih pitanja na jugu jest, naravno, tko će nositi listu u desetoj izbornoj jedinici i tko će imati tu čast da naslijedi Ivu Sanadera. Jadranka Kosor svjesna je da bez vrlo dobrog rezultata u Dalmaciji nema apsolutno nikakve šanse osvojiti dovoljno mandata za vlast, pa se čini da je već odredila taktiku za izbore – u prvi plan gurnut će umirovljenog generala Damira Krstičevića, uglednog bivšeg zapovjednika Četvrte gardijske brigade, računajući da ratne teme na ovom području još uvijek dobro prolaze. Ostali kandidati ispod njega poredat će se kako šefica odluči – ne uspije li primiriti zavađene HDZ-ovce i želi li doista progurati svoju viziju svježeg, novog lica stranke – unutarstranački izbori bit će puno, puno prije redovitog termina. U svakom slučaju, još ove godine.